Roladki z kurczaka w boczku

roladki z kurczaka w boczkuRoladki z kurczaka w boczku z serem

Pomysł na odmienny obiad, zamiast tradycyjnych kotletów, czy roladek z suszonymi pomidorami. Do przygotowania tego dania można użyć kurczaka bądź indyka. Oba rodzaje mięs smakują podobnie. Dzięki dodatkowi boczku, mięso jest soczyste w środku i nie wysusza się podczas smażenia. Nie przejmujcie się ilością kalorii – tłuszcz z boczku wytopi się na patelni. Dodatek ciągnącego sera natomiast u każdego wywoła uśmiech a twarzy i cieknącą ślinkę 😉

Składniki:roladki z kurczaka

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • kilka cienkich plastrów boczku wędzonego
  • kawałek sera mozzarella
  • sól
  • pieprz

Piersi z kurczaka dokładnie wymyć i usunąć zbędne błony. Przekroić je tak, aby uzyskać dużą powierzchnię, którą łatwo można będzie zwinąć w roladkę. Jeśli kawałki są grube – można je lekko rozbić tłuczkiem. Kurczaka przyprawić solą i pieprzem i nałożyć na każdy kawałek sporą ilość sera (ja użyłam startą mozzarellę, bo akurat taką miałam, ale również można kłaść ser pokrojony w plastry). Każdy kawałek zwinąć jak roladę, a po zewnętrznej stronie owinąć każdą roladkę boczkiem (dość ciasno). Roladki można spiąć wykałaczkami, aby się nie rozleciały. Roladki można piec w piekarniku, na patelni zwykłej lub grillowej (szczegółowe informacje dostępne są tutaj). Ja użyłam tym razem patelni grillowej.

roladki z kurczaka w boczku z seremNa rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i układać na niej roladki. Obsmażyć na złoto z każdej strony, po czym zmniejszyć temperaturę i przykryć je pokrywką, aby upiekły się również w środku. Roladki powinny być na patelni kilka minut z każdej strony (uzależnione jest to od grubości roladek).

Roladki podawać z puree, pieczonymi ziemniakami lub ugotowanymi ziemniakami.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Racuchy z twarogu
Placki z twarogu

Placki z twarogu - Syrniki Syrniki to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej i kuchni ukraińskiej. Syrniki to smażone placki z twarogu,...

Zamknij