Roladki z kurczaka
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Szybki obiad, nieco odmienny od tradycyjnych piersi z kurczaka. Lekko słonawe wnętrze dzięki pomidorom, po przekrojeniu nieco ciągnący się ser… To danie jest idealne w smaku. Do tego szczypta świeżych ziół… Mniam!
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 6 suszonych pomidorów z zalewy
- ok. 60 g mozzarelli (pół kulki)
- kilka listków świeżej bazylii
- kilka listków natki pietruszki (opcjonalnie)
- kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub boczku wędzonego (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Mozzarellę i pomidory pokroić w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki i bazylię drobno posiekać. Mozzarellę połączyć z pomidorami i ziołami. Dodać nieco pieprzu. Piersi z kurczaka wymyć, usunąć z nich błony, poprzekrajać tak, aby uzyskać w miarę dużą i kształtną powierzchnię, lekko rozbić tłuczkiem. Posypać solą, pieprzem i nałożyć na nie farsz. Zwijać dość ciasno tworząc roladki. Każdą roladkę z kurczaka owijać w cienkie plastry boczku wędzonego lub szynki (warunek nieobowiązkowy). W razie potrzeby, można użyć wykałaczek lub sznurka, aby roladki z kurczaka nam się nie rozleciały. Odstawić na kilkanaście minut.
Roladki z kurczaka możemy gotować na parze, piec w piekarniku bądź smażyć na patelni np. grillowej. Ja tym razem użyłam patelni i piekarnika. Rozgrzaną patelnię lekko posmarować olejem (używając boczku można ten krok pominąć) i ułożyć na niej roladki, obsmażając po kilka minut z każdej strony. Następnie wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, posmarować z wierzchu masełkiem (ewentualnie obsypać ulubionymi ziołami, np. tymiankiem) i piec ok. 15-20 minut do miękkości. Roladki z kurczaka można też od razu wstawić do piekarnika. Wtedy czas pieczenia lekko się wydłuża.
Wersja gotowania na parze: roladki z kurczaka ułożyć na sitku i wstawić nad garnek z gotującą się wodą (kąpiel wodna). Gotować do miękkości ok. 35 minut.
Po wyjęciu z pieca (lub z kąpieli wodnej), chwilę odczekać i dopiero poprzekrajać na plastry.
Roladki z kurczaka podawać z sałatą (sałata masłowa, roszponka), ziemniakami bądź ryżem. Można też zrobić do nich puree ziemniaczane z dodatkiem świeżej bazylii (drobniutko posiekanej) lub pieczone ziemniaki.
Smacznego!