Kapuśniak

Kapuśniak z kiszonej kapustyKapuśniak

Bomba witaminowa – kapusta kiszona. A zupa kapuśniak… tą jadł chyba każdy z Was 😉 Dobry kapuśniak musi być zrobiony z dobrej kapusty kiszonej, najlepiej ukiszonej samodzielnie. Do tego kawałek kiełbaski lub innego ulubionego mięsa (np. wędzone żeberka lub boczek wędzony – w bardziej tłustej wersji)… palce lizać 🙂 Ja zrobiłam kapuśniak z dodatkiem kiełbasy.Kapuśniak

Składniki:

  • ok. 700 g kapusty kiszonej (3/4 słoika litrowego)
  • 3 ziemniaki
  • 1-2 marchewki
  • mały korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • ok. 2 litrów bulionu drobiowego
  • 4 kiełbaski
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

W rondlu podgrzać oliwę i zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę. Do cebuli dodać przyprawy: paprykę oraz kminek. Całość poddusić, po czym zalać bulionem i wrzucić kiełbasy. Zagotować.

W międzyczasie przygotować warzywa: obrać, wymyć, ziemniaki pokroić w kostkę, a marchew, seler i pietruszkę częściowo zetrzeć (lub pokroić w kostkę). Warzywa wrzucić do wywaru, zagotować i gotować na zmniejszonym ogniu ok. 10-15 minut.

Po tym czasie do zupy dodać kapustę kiszoną. Można ja wcześniej odcisnąć (niektórzy też opłukują kapustę, by zupa była mniej kwaśna) i posiekać drobniej. Kapuśniak gotować kolejnych ok. 10 minut, po czym doprawić do smaku pieprzem (ewentualnie solą, jeśli będzie za mało słona).

Kapuśniak podawać z wyjętą na osobnym talerzyku kiełbasą z dodatkiem chrzanu lub musztardy i świeżego pieczywa.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Placki bezglutenowe
Placki bezglutenowe

Placki bezglutenowe Dla tych, którzy nie tolerują glutenu, i nie tylko dla nich, placki bezglutenowe w wersji na słodko. Są...

Zamknij