Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapustyKapuśniak z młodej kapusty z pomidorami i kiełbaską

Bardzo smaczna i zdrowa zupa. Kapusta to bogactwo witamin C i A, a także wapnia i magnezu. Kapusta podobno ożywia umysł i daje poczucie radości 🙂

Kapuśniak z młodej kapusty to idealna zupa na wiosenne dni 🙂 Tym razem dodałam kawałek kiełbaski, ale można ją też ugotować na kawałku mięsa (np. drobiowego) lub całkowicie bezmięsną.

Składniki:młoda kapusta

  • 2 małe kiełbaski
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 średniej wielkości młode ziemniaki
  • 1 nieduży batat (opcjonalnie)
  • mały kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 3-4 świeże pomidory lub 200 ml passaty pomidorowej)
  • 1/2 pęczka koperku
  • liść laurowy
  • 1/3 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/3 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz

W garnku zagotować wodę.

Kiełbasę pokroić w niewielką kosteczkę, wrzucić na wrzątek. Opcjonalnie można wrzucić kiełbaski w całości.

Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora posiekać. Warzywa wrzucić do zupy, dodać też liść laurowy, zagotować, zmniejszyć grzanie pod garnkiem i gotować ok. 5 minut.

Kapustę pozbawić zewnętrznych brzydkich liści, wyciąć głąba, przekroić na ćwiartki i poszatkować. Dodać do zupy i gotować wszystko kolejnych 10-15 minut.

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidoramiDo kapuśniaku z młodej kapusty dodać pomidory (świeże sparzyć, zdjąć skórę i pokroić w kostkę, passatę i przecież dodać bezpośrednio do zupy) i przyprawy, gotować kolejnych 5 minut. Na koniec wrzucić posiekany drobno koperek.

Kapuśniak z młodej kapusty podawać ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
zupa krem z pomidorów
Krem z pomidorów

Krem z pomidorów z mozzarellą i bazylią Jedna z moich ulubionych zup (chyba jeszcze z czasów dzieciństwa, choć wtedy pomidorowa...

Zamknij