Barszcz ukraiński

Barszcz ukraińskiBarszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to zupa, w której królują buraki. Do barszczu ukraińskiego dodaje się też fasolę, kapustę, włoszczyznę, pokrojone w kawałki mięso. Zupa jest treściwa, często zabielana śmietaną.

Fasolę najlepiej jest namoczyć dzień wcześniej.

Składniki:

  • kawałek mięsa na zupę (u mnie 2 podudzia z kurczaka)
  • ok. 200 g suchej fasoli (np. Piękny Jaś)
  • 3-4 średnie buraki
  • 2 ziemniaki
  • 1 spora marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek kapusty białej
  • kawałek pora
  • 2-3 czubate łyżki śmietany 18% (można też dać śmietankę kremówkę)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 suszone prawdziwki (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Fasolę namoczyć dzień wcześniej w podwójnej ilości wody w stosunku do fasoli, a następnego dnia ugotować ją (ok. 2 godzin) do miękkości w tejże wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.

Buraki wyszorować, nie obierać. Owinąć folią aluminiową (każdy osobno) i upiec w piekarniku (ok. 200oC, ok. 1 godziny). Wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

W dużym garnku zagotować wodę, dodać mięso, grzyby, posolić i gotować min. pół godziny do miękkości mięsa. W międzyczasie przygotować warzywa. Obrać, wymyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, a marchew, seler, pietruszkę częściowo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a częściowo pokroić w kostkę (wedle upodobań). Kapustę poszatkować, pora posiekać.

Do wywaru mięsnego dodać warzywa (oprócz buraków) a także ugotowaną fasolę z wywarem. Zagotować i gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw. Mięso wyjąć, oddzielić od kości, pokroić w kostkę i dodać z powrotem do zupy. Na koniec dodać starte buraczki, zmiażdżony ząbek czosnku, zagotować. Wlać zaprawioną 2 łyżkami barszczu śmietanę, sok z cytryny, doprawić do smaku, zagotować. Wsypać posiekaną natkę pietruszki, odstawić z ognia.

Barszcz ukraiński świetnie smakuje z drożdżowymi bułeczkami lub świeżym pieczywem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
zupa krem z pomidorów
Krem z pomidorów

Krem z pomidorów z mozzarellą i bazylią Jedna z moich ulubionych zup (chyba jeszcze z czasów dzieciństwa, choć wtedy pomidorowa...

Zamknij