Zupa buraczkowa z ciecierzycą

Zupa buraczkowa z ciecierzycąZupa buraczkowa z ciecierzycą

O właściwościach buraków pisałam niejednokrotnie. Zdrowe, zdrowe, zdrowe i na dodatek smaczne! A w zupie tym bardziej! 🙂 Tym razem postawiłam na zupę buraczkową z ciecierzycą, żeby było jeszcze zdrowiej 😉 Wyszła niesamowicie smaczna, o intensywnym buraczanym kolorze. Idealna zupa na rozgrzewkę w chłodne dni.

Zupę buraczkową zrobiłam bez mięsa, ale można ją też zrobić na wywarze mięsnym, jak w przypadku barszczu ukraińskiego czy klasycznej zupy buraczkowej.

Składniki:

  • ok. 750 g buraków
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • kawałek pora
  • 2/3 – 1 puszka ciecierzycy w zalewie
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Buraki, marchew, seler i pietruszkę obrać, wymyć, część pokroić w niewielką kosteczkę, część zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora posiekać.

Do dużego garnka wlać wodę, ok. 2 litrów. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Włożyć wszystkie warzywa, zagotować, po czym zmniejszyć grzanie i gotować ok. 25 minut (lub dłużej) do miękkości warzyw. Gdy buraki będą już odpowiednio miękkie, wsypać odcedzoną z zalewy ciecierzycę, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, sok z cytryny i przyprawy oraz śmietankę kremówkę. Chwilę pogotować i odstawić z ognia.

Zupę buraczkową z ciecierzycą podawać posypaną natką pietruszki i np. ze świeżą bagietką.

Smacznego

Przeczytaj inne:
Risotto z selerem i orzechami włoskimi
Risotto z selerem i orzechami włoskimi

Risotto z selerem i orzechami włoskimi z mleczkiem kokosowym Risotto z selerem robiłam przez dwa dni z rzędu, tak bardzo...

Zamknij