Krem z botwinki

Krem z botwinkiKrem z botwinki

Krem z botwinki to alternatywa do standardowej zupy botwinki, za którą mój T. nie przepada z uwagi na pływające w niej „farfocle”. Zupa krem z botwinki jest równie smaczna i zdrowa. Również dzieci bardziej wolą taką wersję 🙂

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • 2 ziemniaki
  • mały kawałek selera
  • 1-2 marchewki
  • 2-3 gałązki koperku
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • bulion (ok. 0,75-1 l)
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki, marchew i seler obrać, wymyć i pokroić w kostkę. Buraczki obrać, pokroić w kostkę, a liście botwinki posiekać.

W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić na nią przeciśnięty ząbek czosnku. Po chwili dodać ziemniaki, marchew i seler, wszystko chwilę przesmażyć, po czym zalać bulionem nieco ponad powierzchnię warzyw. Zagotować.

Po ok. 5 minutach wrzucić pokrojone buraczki, a po kolejnych ok. 5 minutach – liście botwinki. Zagotować. Gdy warzywa będą miękkie, wlać sok z cytryny i dodać przyprawy oraz posiekany koperek.

Całość zblendować na gładki krem, dodając opcjonalnie śmietankę kremówkę.

Krem z botwinki wyłożyć na talerze, podawać z grzankami, kozim serem lub z plastrami pieczonego boczku.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
sałatka z kaszą jaglaną i cukinią
Sałatka z kaszą jaglaną i cukinią

Sałatka z kaszą jaglaną i cukinią na ciepło Sałatka z kaszą jaglaną i cukinią może być przystawką podawaną na zimno...

Zamknij