Krem z botwinki
Krem z botwinki
Krem z botwinki to alternatywa do standardowej zupy botwinki, za którą mój T. nie przepada z uwagi na pływające w niej „farfocle”. Zupa krem z botwinki jest równie smaczna i zdrowa. Również dzieci bardziej wolą taką wersję 🙂
Składniki:
- pęczek botwinki
- 2 ziemniaki
- mały kawałek selera
- 1-2 marchewki
- 2-3 gałązki koperku
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- bulion (ok. 0,75-1 l)
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Ziemniaki, marchew i seler obrać, wymyć i pokroić w kostkę. Buraczki obrać, pokroić w kostkę, a liście botwinki posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić na nią przeciśnięty ząbek czosnku. Po chwili dodać ziemniaki, marchew i seler, wszystko chwilę przesmażyć, po czym zalać bulionem nieco ponad powierzchnię warzyw. Zagotować.
Po ok. 5 minutach wrzucić pokrojone buraczki, a po kolejnych ok. 5 minutach – liście botwinki. Zagotować. Gdy warzywa będą miękkie, wlać sok z cytryny i dodać przyprawy oraz posiekany koperek.
Całość zblendować na gładki krem, dodając opcjonalnie śmietankę kremówkę.
Krem z botwinki wyłożyć na talerze, podawać z grzankami, kozim serem lub z plastrami pieczonego boczku.
Smacznego!