Kruche rogaliki z czekoladą i orzechami

kruche rogaliki z czekoladą i orzechamiKruche rogaliki z czekoladą i orzechami włoskimi

Ciasto na kruche rogaliki z czekoladą i orzechami robi się dokładnie tak samo, jak ciasto na kruche rogaliki z marmoladą. Możecie zrobić więc jedną porcję ciasta i przygotować z nich dwa rodzaje różnych rogalików.

Mi osobiście bardziej smakują kruche rogaliki z czekoladą i orzechami, ale niestety jest z nimi odrobinę więcej pracy niż przy tych z marmoladą 😉

Składniki:

  • 100 g czekolady gorzkiej (można zmieszać z czekoladą mleczną)
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Czekolada powinna być zimna, twarda. Wszystkie składniki, oprócz masła, umieścić w malakserze i zmielić na konsystencję „proszku”. Według mnie lepiej jest zostawić niewielkie grudki orzechów, aby były one chrupiące, wyczuwalne podczas jedzenia.

Dla osób pracujących ręcznie: czekoladę zetrzeć na tarce o niedużych oczkach, a orzechy bardzo drobno posiekać. Połączyć z cukrem i cynamonem.

W rondlu rozpuścić masło i wsypać pozostałe składniki. Całość wymieszać. Czekolada lekko się rozpuści i całość powinna stanowić jednolitą masę, możliwą do lekkiego rozsmarowania jej na rogalikach.

Na każdym trójkącie z ciasta kruchego rozsmarować ok. łyżeczkę masy czekoladowo-orzechowej. Rogaliki zwijać od szerszego boku, ku rożkowi. Boki lekko podociskać, by farsz nie wydostał się z nich.

rogaliki z orzechami i czekoladą   rogaliki z czekoladą i orzechami

Kruche rogaliki z czekoladą i orzechami posmarować z wierzchu białkiem, jakie nam pozostało z przygotowania ciasta i posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (termoobieg) i piec ok. 15 minut, aż wierzch będzie zarumieniony.

Rogaliki kruche ostudzić.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
pasta jajeczna z szynką
Pasta jajeczna z szynką

Pasta jajeczna z szynką Gdy nie ma pomysłu na kolację, pasta jajeczna z szynką to świetny dodatek do kanapek. Kanapki...

Zamknij