Kruche rogaliki z marmoladą

kruche rogaliki z marmoladą różanąKruche rogaliki z marmoladą

Kruche rogaliki z marmoladą są nieco bardziej pracochłonne, niż rogaliki z ciasta francuskiego, ale efekt jest warty każdej poświęconej na to minuty! Ciasto kruche, idealnie kruche, idealnie maślane to podstawa tych rogalików. Nadzienie może być różne, tu prezentuję najprostszą wersję – z marmoladą różaną, która według mnie jest najlepsza do takich rogalików.

Z poniższego przepisu wychodzi ok. 35 kruchych rogalików z marmoladą.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka (białek nie wyrzucać)
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka gęstej śmietany
  • 1 słoiczek marmolady np. różanej

Wszystkie składniki wrzucić do miski. Zimne masło posiekać nożem, po czym całość szybko wyrobić dłońmi na gładką masę. Z ciasta ulepić kulę, owinąć ją folią i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.

ciasto kruche na rogaliki   kruche ciasto na rogaliki z marmoladą

Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części (najlepiej wyjmować je z lodówki pojedynczo) i każdą część rozwałkować cienko na kształt koła (np. odrysowując je od dużego talerza – średnica ok. 30 cm). Każde koło podzielić jak pizzę na 8 kawałków. Na każdym kawałku układać łyżeczkę marmolady (powinna być twarda, zwarta, aby nie wypłynęła podczas pieczenia) i kolejno zwijać rogaliki od zewnątrz do środka. Końce lekko zawinąć tworząc rogala i docisnąć, by nadzienie nie miało szansy się wydostania.

rogaliki z marmoladą   kruche rogaliki z marmoladą

Kruche rogaliki z marmoladą posmarować z wierzchu białkami, które pozostały z przyrządzania ciasta kruchego, wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (termoobieg) i piec ok. 15 minut do zarumienienia.

Rogaliki wyjąć, lekko przestudzić, po czym polukrować.

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Cukier puder połączyć z wodą i rozetrzeć, aby nie było grudek. Jeśli lukier wyjdzie za gęsty – dodać więcej wody. Jeśli zbyt rzadki – dosypać cukru. Lukrem polukrować lekko ciepłe rogaliki. Przechowywać w suchym miejscu (nie w lodówce).

Czekoladoholikom polecam kruche rogaliki z czekoladą i orzechami.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Śledzie w sosie chrzanowym z rodzynkami
Śledzie w sosie chrzanowym

Śledzie w sosie chrzanowym z rodzynkami Śledzie... te uwielbiam! Świetnie komponują się z wieloma innymi produktami. Tym razem zaszalałam i...

Zamknij