Ciasto z malinami

Ciasto z malinami i migdałamiCiasto z malinami, płatkami owsianymi i migdałami

To ciasto z malinami, z płatkami owsianymi, płatkami migdałów, bez jajek i proszku do pieczenia to strzał w dziesiątkę! Ciasto jest pyszne zarówno na ciepło, jak i trzeciego dnia po zrobieniu. Jest to kruche ciasto, a dodatek płatków owsianych sprawia, że jest zdrowsze od tradycyjnych ciast na mące 😉 Ciasto jest kruche, kruszonka chrupiąca, a maliny… mmm pyszne!

Składniki:

  • 200 g maki pszennej (można zmieszać z żytnią – zdrowszą)
  • 250 g płatków owsianych
  • 250 g masła
  • 170 g cukru brązowego trzcinowego
  • 250 g malin
  • 2 garście płatków migdałów

Do miski przesiać mąkę, dodać do niej płatki owsiane i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Wszystkie składniki rozetrzeć dłońmi, by powstała kruszonka, po czym wsypać cukier. Całość zagnieść (nie musi być bardzo dokładnie).

Blaszkę (moja o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (spód). Piekarnik nagrzać do 190oC (góra-dół).

2/3 ciasta wyłożyć na spod tortownicy, nie ugniatać zbytnio, palcami zrobić wgłębienia w cieście, w które następnie wyłożyć maliny (opłukane i odsączone z wody). Na wierzch wyłożyć pozostałą część ciasta (odrywając z niego kawałki), a całość posypać płatkami migdałów.

Ciasto z malinami   Ciasto z malinami i płatkami owsianymi

Ciasto z malinami piec ok. 35-40 minut. Wystudzić i pokroić na kawałki. Opcjonalnie można posypać cukrem pudrem.

Ciasto z powyższego przepisu można również zrobić z innymi sezonowymi owocami: borówkami, jagodami, truskawkami, śliwkami, brzoskwiniami.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
sorbet truskawki
Sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy Orzeźwiający, soczysty i bardzo lekki sorbet truskawkowy. Lody te to niemal same owoce, można więc je jeść nie...

Zamknij