Ciasto z malinami
Ciasto z malinami, płatkami owsianymi i migdałami
To ciasto z malinami, z płatkami owsianymi, płatkami migdałów, bez jajek i proszku do pieczenia to strzał w dziesiątkę! Ciasto jest pyszne zarówno na ciepło, jak i trzeciego dnia po zrobieniu. Jest to kruche ciasto, a dodatek płatków owsianych sprawia, że jest zdrowsze od tradycyjnych ciast na mące 😉 Ciasto jest kruche, kruszonka chrupiąca, a maliny… mmm pyszne!
Składniki:
- 200 g maki pszennej (można zmieszać z żytnią – zdrowszą)
- 250 g płatków owsianych
- 250 g masła
- 170 g cukru brązowego trzcinowego
- 250 g malin
- 2 garście płatków migdałów
Do miski przesiać mąkę, dodać do niej płatki owsiane i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Wszystkie składniki rozetrzeć dłońmi, by powstała kruszonka, po czym wsypać cukier. Całość zagnieść (nie musi być bardzo dokładnie).
Blaszkę (moja o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (spód). Piekarnik nagrzać do 190oC (góra-dół).
2/3 ciasta wyłożyć na spod tortownicy, nie ugniatać zbytnio, palcami zrobić wgłębienia w cieście, w które następnie wyłożyć maliny (opłukane i odsączone z wody). Na wierzch wyłożyć pozostałą część ciasta (odrywając z niego kawałki), a całość posypać płatkami migdałów.
Ciasto z malinami piec ok. 35-40 minut. Wystudzić i pokroić na kawałki. Opcjonalnie można posypać cukrem pudrem.
Ciasto z powyższego przepisu można również zrobić z innymi sezonowymi owocami: borówkami, jagodami, truskawkami, śliwkami, brzoskwiniami.
Smacznego!