Biscotti z żurawiną i migdałami

Biscotti z żurawiną i migdałamiBiscotti z żurawiną i migdałami

Tym razem alternatywna wersja do prezentowanych wcześniej cantucci. Z dodatkiem żurawiny, migdałów i z nutą lekko cytrynową te biscotti są równie pyszne. Ponadto użyłam tu zdrowszej mąki – orkiszowej, dzięki czemu i ciasteczka są choć odrobinę zdrowsze 😉

Biscotti z żurawiną i migdałami to rodzaj twardych ciastek, które spożywa się maczając w kawie, herbacie lub winie (dzięki temu miękną).Biscotti z migdałami i żurawiną

Składniki:

  • 2 jajka
  • 160 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • garść migdałów
  • garść żurawiny suszonej (najlepiej całej, nie siekanej)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Jajka wbić do miski, ubić je mikserem dodając stopniowo cukier. Do ubitej, jednolitej masy wsypać mąki z proszkiem do pieczenia, a także skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny.

Na koniec do ciasta wrzucić migdały i żurawinę, wymieszać.

Z ciasta ulepić 2 „chlebki”, lekko je spłaszczyć. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 170oC piekarnika (termoobieg). Piec ok. 17-20 minut do zarumienienia (chlebki mogą lekko popękać od góry).

Cantucci z żurawiną i migdałamiCantucci z migałami i żurawiną

Wyjąć blaszkę i lekko przestudzić bochenki. Następnie pokroić je (nożem z piłką) w „kromki” ok. 1 cm (na wprost lub na ukos) i ułożyć na kratce. Wstawić ponownie do piekarnika (ta sama temperatura) i lekko zapiec do ich zarumienienia i większego wysuszenia, obracając je w połowie pieczenia na drugą stronę (po ok. 5-8 minut z każdej strony).

Biscotti z żurawiną i migdałami przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
zupa brokułowa
Zupa brokułowa

Zupa brokułowa Pyszna, z nierozgotowanymi brokułami i warzywami, zdrowa zupa brokułowa to alternatywa dla kremu z brokułów. Jak większość zup,...

Zamknij