Zdrowe ciasteczka owsiane
Zdrowe ciasteczka owsiane bananowe z daktylami
Długo szukałam przepisu na zdrowe ciasteczka owsiane bez dodatku cukru i tłuszczu. Nie trafiłam na przepis, który by mnie zachwycił, dopóki nie pokombinowałam sama 🙂 Przygotowane przeze mnie zdrowe ciasteczka owsiane to bogactwo witamin i składników mineralnych. Są bardzo zdrowe i, co najważniejsze przy słodyczach, słodkie 😉 Idealne dla najmłodszych nawet łasuchów, a pracy przy nich jest naprawdę niewiele.
Zdrowe ciasteczka owsiane mają jeszcze jedną zaletę – możemy do nich dodawać ulubione ziarna czy orzechy i za każdym razem mogą być nieco inne 😉 Podobnie jak z moimi ulubionymi ciasteczkami owsianymi, które robię średnio 2 razy w miesiącu 🙂 Te jednak, w porównaniu do tradycyjnych ciastek owsianych, nie są chrupiące, a mięciutkie.
Z poniższego przepisu wychodzi ok. 16 ciasteczek średniej wielkości.
Składniki:
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 8 suszonych daktyli
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 1/2 szklanki otrębów żytnich (lub innych ulubionych)
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka sezamu
- opcjonalnie: garść posiekanych drobno orzechów włoskich lub laskowych, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, szczypta cynamonu, drobno posiekane morele, rodzynki, żurawina
Daktyle pokroić na mniejsze kawałki i zalać wrzątkiem lekko ponad ich powierzchnię, odstawić na ok. 10 minut, by zmiękły.
Banany zblendować na gładką masę dodając daktyle wraz z wodą, w której się moczyły. Gdy masa będzie jednolita, wrzucić do niej pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać. Ciasto odstawić na ok. 10-15 minut, aby płatki wchłonęły nadmiar płynu i aby masa zgęstniała. Jeśli masa będzie bardzo rzadka, dodać więcej płatków owsianych lub otrębów.
Z masy lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce (najlepiej tej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia (można to robić bezpośrednio łyżką). Kulki nieco spłaszczyć.
Zdrowe ciasteczka owsiane wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (góra-dół) i piec ok. 15 minut. Wystudzić na kratce.
Zdrowe ciasteczka owsiane przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
Smacznego!