Sałatka z kaszy gryczanej i makreli

Sałatka z kaszy gryczanej i makreli wędzonejSałatka z kaszy gryczanej i makreli wędzonej

O właściwościach kaszy gryczanej pisałam na blogu nie raz. Podobnie było z makrelą wędzoną. Tym razem, mając ogromną ochotę na kaszę, a w lodówce niedużą makrelę wędzoną, postanowiłam połączyć oba te składniki.

Sałatka z kaszy gryczanej i makreli wędzonej wyszła bardzo smaczna. Dodałam do niej jeszcze fasolkę i orzeźwiającego pomidorka, całość super się skomponowała tworząc genialne danie.

Sałatkę na pewno powtórzę nie raz, zapewne kombinując nieco z dodatkami 😉

Składniki:Salatka z kaszą gryczaną i makrelą wędzoną

  • 1/2 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 nieduża makrela wędzona
  • 1/2 puszki czerwonej fasolki
  • 1 świeży pomidor
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sol
  • pieprz

Kaszę gryczaną uprażyć na sypko z dodatkiem odrobiny soli (wody wlać ok. 4/5 szklanki). Wystudzić i wymieszać z dodatkiem oliwy z oliwek oraz z koperkiem i szczypiorem.

Makrelę wędzoną pozbawić skóry i ości, rozdrobnić na mniejsze kawałki (ale niezbyt małe, by z sałatki nie zrobiła się „papka”). Dodać do kaszy.

Pomidora pokroić w kostkę. Fasolę opłukać, odsączyć z wody. Oba produkty dodać do sałatki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, ewentualnie dodać nieco więcej oliwy, odstawić, aby smaki się nieco „przegryzły”.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
Risotto z selerem i orzechami włoskimi
Risotto z selerem i orzechami włoskimi

Risotto z selerem i orzechami włoskimi z mleczkiem kokosowym Risotto z selerem robiłam przez dwa dni z rzędu, tak bardzo...

Zamknij