Kuskus z tuńczykiem

kuskus z tuńczykiemSałatka: kuskus z tuńczykiem

Każdy chyba wie, jak zdrowa jest kasza. Większość narzeka, gdy o niej słyszy, a to z uwagi na smak, zapach, czy sposób przygotowania… Idealnym rozwiązaniem dla tych osób jest kasza kuskus, wytwarzana z pszenicy twardej, dzięki czemu ma dwa razy więcej białka niż w kaszy mannie. Poza tym bogata jest w żelazo i witaminę B1. Można ją jeść jako dodatek do dania głównego (zamiast makaronu czy ziemniaków), jako składnik sałatki, a nawet w deserach.

Ja tym razem proponuję wypróbowanie rozmaitej sałatki z tuńczykiem, która zaspokoi każde wymagające podniebienie, a na ciepłe dni jest idealna na kolację czy też lunch.

Składniki na 2-3 porcje:sałatka kuskus z tuńczykiem

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (masa ryby po odsączeniu ok. 120 g)
  • kilka czarnych oliwek
  • 3 łyżki kaparów
  • posiekany szczypiorek
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Kaszę wsypać do miski i zalać wodą tak, aby było jej o ok. 1 cm więcej niż kaszy. Można zalać bulionem lub dodać do wody szczyptę soli. Odstawić do napęcznienia i wystygnięcia. Gdy będzie już sypka i niezbyt ciepła, wymieszać z oliwą. Dodać do niej kawałki tuńczyka (można dodać 2 łyżki sosu z tuńczyka), oliwki, kapary, szczypiorek i posiekaną natkę. Przyprawić do smaku i delikatnie wymieszać (aby nie rozdrobnić tuńczyka). Schłodzić.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Sałatka z bobu i pomidorów
Sałatka z bobu i pomidorów

Sałatka z bobu i pomidorów Coś na szybko, coś na zdrowo - sałatka z bobu i pomidorów, z dodatkiem fety....

Zamknij