Kuskus z rukolą i awokado

kuskus z rukolą i awokadoSałatka kuskus z rukolą i awokado

Świetna, szybka sałatka, zdrowa i kolorowa. Jest lekko pikantna, a pasuje na każdą porę: drugie śniadanie, lunch w pracy, czy lekką kolację.

Łatwostrawna i zawierająca sporo białka kasza kuskus, obniżające cholesterol ale nieco bardziej kaloryczne awokado i mająca bogatą zawartość witamin rukola – te składniki w tej sałatce to mix doskonały. Do tego kilka idealnie pasujących dodatków, smaczna oliwa i Voila – sałatka gotowa 🙂

Składniki:awokado

  • 1 niepełna szklanka kaszy kuskus
  • 3-4 garście rukoli
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka sztuk pomidorów suszonych z zalewy
  • kilka gałązek szczypiorku
  • bulion (mniej więcej 2x tyle, co kaszy kuskus)
  • 4 łyżki oliwy, najlepiej chilli

sałatka kuskus z rukolą i awokadoKaszę wsypać do miski i zalać gorącym bulionem tak, aby wody było o ok. 0,5 cm więcej. Odstawić do napęcznienia. Rukolę, pomidora i awokado dokładnie wymyć. Pomidora pokroić na cząstki, awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę (przy pomocy noża: wbić nóż w pestkę, lekko ją przekręcić), wyjąć je ze skóry i pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w plasterki, pomidory z zalewy w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Do kaszy kuskus wlać oliwę i rozdrobnić ją widelcem. Dodać pokrojony szczypiorek, oliwki, pomidory. Na koniec sałatkę wymieszać z rukolą i awokado. W razie potrzeby doprawić pieprzem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pasztet rybny z soczewicą i kaszą jaglaną
Pasztet rybny

Pasztet rybny z soczewicą i kaszą jaglaną Po udanym debiucie na pasztet z soczewicy, przyszła pora na pasztet rybny. Pasztet...

Zamknij