Kuskus z awokado

kuskus z awokadoSałatka kuskus z awokado, fetą i orzeszkami piniowymi

Bardzo zdrowa i szybka do zrobienia sałatka. Lekkostrawna, pożywna i bogata w wiele witamin i minerałów, zwłaszcza dzięki zawartości awokado. Wszystkie składniki są tak dobrane, że ostateczny smak jest wyśmienity!

Kuskus z awokado nadaje się świetnie na kolację lub do pracy na lunch.

Składniki:

  • 1 niepełna szklanka kaszy kuskus
  • bulion (ok. 1 szklanki)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 grube plastry sera feta
  • 6 pomidorów suszonych z zalewy (w sezonie polecam świeże pomidorki koktajlowe)
  • garść oliwek czarnych
  • garść orzeszków pinii
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz

Kaszę kuskus wsypać do miseczki i zalać gorącym bulionem ok. 5 mm ponad powierzchnię kaszy. Odstawić do napęcznienia, po 5 minutach wlać do niej oliwę z oliwek, wymieszać, wystudzić.sałatka kuskus z awokado

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i zdjąć skórę. Pokroić je w kostkę. Pomidory suszone pokroić w kosteczkę, oliwki w plasterki, ser feta w kostkę.

Orzeszki piniowe lekko podsmażyć na suchej patelni uważając, aby się nie przypaliły, gdyż szybko się rumienią. Dodać do sałatki.

Wszystkie składniki dodać do kaszy kuskus, wymieszać, dodając posiekaną natkę pietruszki i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sałatkę z kuskus z awokado schłodzić w lodówce przed podaniem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
pudding ryżowy i kisiel wiśniowy
Pudding ryżowy

Pudding ryżowy waniliowy z domowym kisielem wiśniowym Domowy waniliowy pudding ryżowy... Wspaniały, delikatny, aksamitny smak, wyczuwalny aromat i zapach wanilii,...

Zamknij