Kuskus z awokado
Sałatka kuskus z awokado, fetą i orzeszkami piniowymi
Bardzo zdrowa i szybka do zrobienia sałatka. Lekkostrawna, pożywna i bogata w wiele witamin i minerałów, zwłaszcza dzięki zawartości awokado. Wszystkie składniki są tak dobrane, że ostateczny smak jest wyśmienity!
Kuskus z awokado nadaje się świetnie na kolację lub do pracy na lunch.
Składniki:
- 1 niepełna szklanka kaszy kuskus
- bulion (ok. 1 szklanki)
- 1 dojrzałe awokado
- 2 grube plastry sera feta
- 6 pomidorów suszonych z zalewy (w sezonie polecam świeże pomidorki koktajlowe)
- garść oliwek czarnych
- garść orzeszków pinii
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
Kaszę kuskus wsypać do miseczki i zalać gorącym bulionem ok. 5 mm ponad powierzchnię kaszy. Odstawić do napęcznienia, po 5 minutach wlać do niej oliwę z oliwek, wymieszać, wystudzić.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i zdjąć skórę. Pokroić je w kostkę. Pomidory suszone pokroić w kosteczkę, oliwki w plasterki, ser feta w kostkę.
Orzeszki piniowe lekko podsmażyć na suchej patelni uważając, aby się nie przypaliły, gdyż szybko się rumienią. Dodać do sałatki.
Wszystkie składniki dodać do kaszy kuskus, wymieszać, dodając posiekaną natkę pietruszki i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Sałatkę z kuskus z awokado schłodzić w lodówce przed podaniem.
Smacznego!