Papryka z kuskusem

faszerowana papryka z kuskusemPapryka z kuskusem faszerowana

Faszerowana papryka z kuskusem to pomysł na szybkie i lekkie danie. Może być przekąską na lunch, kolację, czy nawet lekkim daniem obiadowym. Papryka z kuskusem jest prosta do przygotowania, a do farszu możecie dodać swoje ulubione dodatki.

Składniki:papryka

  • 2 papryki
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 1 szklanka bulionu (lub wody)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 50 g sera feta
  • kilka czarnych oliwek (opcjonalnie)
  • 2 łyżki orzeszków pinii (opcjonalnie)
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

kuskus do paprykiKaszę kuskus wsypać do miski i zalać ją szklanką gorącego bulionu lub gorącą wodą (tą posolić). Odstawić do napęcznienia.

Papryki przeciąć na pół (można wzdłuż, można odciąć górę), wydrążyć z nich gniazda nasienne i dokładnie je wymyć.

Orzeszki pinii podprażyć chwilę na suchej patelni, dodać do kuskus. Wymyte pomidorki pokroić w ćwiartki, oliwki w krążki, natkę pietruszki posiekać. Wszystko dodać do kaszy kuskus, przyprawić do smaku i wymieszać.

Papryki nadziać farszem z kaszy kuskus a na górze poukładać pokrojone kawałki fety. Wszystkie ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem (dno).papryka faszerowana kuskus

Papryki z kuskusem wstawić do nagrzanego do ok. 180oC piekarnika (można z funkcją grilla) i piec ok. 20 minut, aż feta się lekko rozpuści, a kuskus będzie gorący. Opcjonalnie można dodać na górę plaster sera mozzarella.

Faszerowane papryki z kuskusem podawać gorące.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Zdrowych i radosnych Świąt

Z okazji Wielkiej Nocy życzę Wam ogroma przepysznych smakołyków na Waszych stołach i aby Wasze brzuszki nie cierpiały z nadmiaru...

Zamknij