Kuskus ze szparagami, cukinią i awokado
Kuskus ze szparagami, cukinią i awokado
Świetna, pyszna, zdrowa i szybka do przygotowania sałatka z kaszą kuskus ze szparagami, cukinią, awokado oraz serem feta. Kuskus to jedna z moich ulubionych kasz – ekspresowo można przygotować z niej fantastyczne dania, zwłaszcza sałatki. Wystarczy zalać wrzątkiem, dodać kilka składników i sałatka gotowa. Tym razem połączyłam kuskus ze szparagami z uwagi na ich podaż na ryneczkach.
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy kuskus
- bulion lub woda
- 6-8 zielonych szparagów
- 1/2 cukinii
- 1 dojrzałe awokado
- 2 plastry sera feta (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Kuskus wsypać do miski i zalać bulionem lub wodą (wrzącą) ok. 0,5 cm ponad powierzchnię kaszy. Jeśli kasza zalana zostanie wodą, należy ją posolić do smaku. Kuskus odstawić do napęcznienia i wchłonięcia wody. Gdy wystygnie, wymieszać ją widelcem dodając oliwę z oliwek.
Przygotować warzywa: ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, obrać i pokroić je na kawałki ok. 3 cm. Cukinię (bez obierania) pokroić w półplasterki. Warzywa te można krótko obgotować lub ugrillować je na patelni grillowej.
Gotowane: w garnku zagotować niedużą ilość osolonej wody. Szparagi (oprócz główek) i cukinię wrzucić na wrzątek, gotować ok. 3 minut, po czym wrzucić główki szparagów i po minucie wszystko odcedzić z wody. Warzywa powinny być lekko twardawe, wystudzić je.
Grillowane: gorącą patelnię grillową posmarować lekko oliwą i ułożyć na niej plasterki cukinii i kawałki szparagów. Grillować z każdej strony po kilka minut,
Awokado przekroić na pół, wyjąć z niego pestkę, zdjąć skórę i pokroić w kosteczkę. Ser feta pokroić w kostkę.
Do kaszy kuskus dodać szparagi, cukinię, pokrojone awokado oraz ser feta. Wszystko delikatnie wymieszać.
Smacznego!