Smakowa oliwa z oliwek
Oliwa z chilli, oliwa czosnkowa, oliwa ziołowa, oliwa cytrynowa…
Aromatyzowana oliwa jest przepyszna i zarazem prosta w przygotowaniu. W sklepie znajdziemy niezliczone ilości różnych rodzajów, jednak ja nie widzę sensu kupowania „gotowców”, skoro łatwo, szybko i tańszym kosztem można zrobić taką samodzielnie w domu. Można tworzyć dowolne kombinacje smakowe i dodawać taką ilość dodatków, na jaką ma się ochotę. Wystarczą szklane zamykane buteleczki, bardzo dobrej jakości oliwa z oliwek i dodatki.
Co więcej – oliwa jest bardzo zdrowa. Polecają ją nawet lekarze i dietetycy (pewnie dlatego, że nie zawiera cholesterolu) i zalecają wypicie 2-3 łyżek dziennie. Oliwę możemy stosować do wielu dań: od grzanek rozpoczynając, przez makarony, sałatki, sosy, marynaty, sery, ryby, a na mięsach kończąc.
Oliwa z oliwek jest idealna do aromatyzowania. Trzeba jednak przestrzegać kilku ważnych wskazówek, aby była aromatyczna i długo nam służyła:
- oliwę przechowujemy zawsze w zacienionym miejscu, dość chłodnym, szczelnie zamkniętą
- oliwa do aromatyzowania musi być bardzo dobrej jakości
- butelka musi być dokładnie umyta i wysuszona przed nalaniem do niej oliwy
- składniki, które dorzucimy do oliwy, muszą być świeże
- używając świeżych ziół trzeba pamiętać, że oliwa nie konserwuje się długo i należy ją zużyć jak najszybciej
- do dłuższego przechowywania lepiej nadają się suszone zioła
Oliwa chilli
Nadaje potrawom pikanterii. Pasuje do dań o mocnych smakach, gęstych zup, grzanek, carpaccio, warzyw pieczonych na patelni oraz do wyrazistych sałat np. rukoli, cykorii.
Składniki:
- 1/2 litra oliwy
- ok. 5 sztuk umytych i osuszonych papryczek chilli (można dodać suszone)
- kilka ziaren pieprzu czarnego (opcjonalnie)
Składniki wymierzać w buteleczce i odstawić na ok. 1,5-2 tygodnie, potrząsając butelką co jakiś czas.
Oliwa czosnkowa
Jest idealna do pizzy, marynat, zapiekanek, grzanek.
Składniki:
- 1/2 litra oliwy
- ok. 4 ząbki czosnku obranego i lekko rozgniecionego
Składniki wymierzać w buteleczce i odstawić na ok. 2-3 dni, potrząsając butelką co jakiś czas.
Oliwa cytrynowa
Świetnie pasuje do ryb, owoców morza, do przygotowania majonezu, sosów oraz do sałat.
Składniki:
- 1/2 litra oliwy
- skórka z jednej cytryny (żółta część, białą odcinamy, gdyż jest gorzka) pokrojona np. w paseczki
Składniki wymierzać w buteleczce i odstawić na ok. 3-4 dni, potrząsając butelką co jakiś czas.
Oliwa ziołowa
Najlepszym jej partnerem są makarony np. spaghetti, a także sałatki z pomidorów, mozzarelli.
Składniki:
- 1/2 litra oliwy
- świeże zioła (bazylia, rozmaryn, tymianek)
Składniki wymierzać w buteleczce i odstawić na ok. 3 tygodnie, potrząsając butelką co jakiś czas. Przecedzić oliwę i najlepiej trzymać w lodówce.
Smacznego!