Smakowa oliwa z oliwek

oliwa z oliwekOliwa z chilli, oliwa czosnkowa, oliwa ziołowa, oliwa cytrynowa…

Aromatyzowana oliwa jest przepyszna i zarazem prosta w przygotowaniu. W sklepie znajdziemy niezliczone ilości różnych rodzajów, jednak ja nie widzę sensu kupowania „gotowców”, skoro łatwo, szybko i tańszym kosztem można zrobić taką samodzielnie w domu. Można tworzyć dowolne kombinacje smakowe i dodawać taką ilość dodatków, na jaką ma się ochotę. Wystarczą szklane zamykane buteleczki, bardzo dobrej jakości oliwa z oliwek i dodatki.

Co więcej – oliwa jest bardzo zdrowa. Polecają ją nawet lekarze i dietetycy (pewnie dlatego, że nie zawiera cholesterolu) i zalecają wypicie 2-3 łyżek dziennie. Oliwę możemy stosować do wielu dań: od grzanek rozpoczynając, przez makarony, sałatki, sosy, marynaty, sery, ryby, a na mięsach kończąc.

Oliwa z oliwek jest idealna do aromatyzowania. Trzeba jednak przestrzegać kilku ważnych wskazówek, aby była aromatyczna i długo nam służyła:

  • oliwę przechowujemy zawsze w zacienionym miejscu, dość chłodnym, szczelnie zamkniętą
  • oliwa do aromatyzowania musi być bardzo dobrej jakości
  • butelka musi być dokładnie umyta i wysuszona przed nalaniem do niej oliwy
  • składniki, które dorzucimy do oliwy, muszą być świeże
  • używając świeżych ziół trzeba pamiętać, że oliwa nie konserwuje się długo i należy ją zużyć jak najszybciej
  • do dłuższego przechowywania lepiej nadają się suszone zioła

 

Oliwa chillioliwa z oliwek z chilli

Nadaje potrawom pikanterii. Pasuje do dań o mocnych smakach, gęstych zup, grzanek, carpaccio, warzyw pieczonych na patelni oraz do wyrazistych sałat np. rukoli, cykorii.

Składniki:

  • 1/2 litra oliwy
  • ok. 5 sztuk umytych i osuszonych papryczek chilli (można dodać suszone)
  • kilka ziaren pieprzu czarnego (opcjonalnie)

Składniki wymierzać w buteleczce i odstawić na ok. 1,5-2 tygodnie, potrząsając butelką co jakiś czas.

Oliwa czosnkowa

Jest idealna do pizzy, marynat, zapiekanek, grzanek.

czosnek

Składniki:

  • 1/2 litra oliwy
  • ok. 4 ząbki czosnku obranego i lekko rozgniecionego

Składniki wymierzać w buteleczce i odstawić na ok. 2-3 dni, potrząsając butelką co jakiś czas.

Oliwa cytrynowa

cytrynyŚwietnie pasuje do ryb, owoców morza, do przygotowania majonezu, sosów oraz do sałat.

Składniki:

  • 1/2 litra oliwy
  • skórka z jednej cytryny (żółta część, białą odcinamy, gdyż jest gorzka) pokrojona np. w paseczki

Składniki wymierzać w buteleczce i odstawić na ok. 3-4 dni, potrząsając butelką co jakiś czas.

Oliwa ziołowa

bazylia

Najlepszym jej partnerem są makarony np. spaghetti, a także sałatki z pomidorów, mozzarelli.

Składniki:

  • 1/2 litra oliwy
  • świeże zioła (bazylia, rozmaryn, tymianek)

Składniki wymierzać w buteleczce i odstawić na ok. 3 tygodnie, potrząsając butelką co jakiś czas. Przecedzić oliwę i najlepiej trzymać w lodówce.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
Risotto z cukinią i boczkiem w sosie z gorgonzolą
Risotto z cukinią i boczkiem

Risotto z cukinią i boczkiem w kremowym sosie z gorgonzoli Kolejne risotto, które stanie się moim ulubionym na liście moich...

Zamknij