Ryba z czosnkiem i ziołami

Ryba z czosnkiem i ziołamiRyba z czosnkiem i ziołami

Pomysł na obiad, zdrowy, dietetyczny – ryba z czosnkiem i ziołami, oblana masełkiem i zapieczona w piekarniku. Ryba z tego przepisu wychodzi soczysta i delikatna. Całość z ulubionymi dodatkami. Pychotka.

Składniki:

  • 4 kawałki białej ryby (u mnie tołpyga)
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 70 g masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Rybę wymyć, usunąć skórę i opcjonalnie ości. Osuszyć ręcznikiem papierowym.

Masło roztopić w rondelku, wystudzić, dodać do niego przeciśnięty ząbek czosnku, posiekany koperek oraz przyprawy. Wszystko wymieszać i marynatą obtoczyć rybę. Skropić sokiem z cytryny. Odstawić do zamarynowania na ok. pół godziny.

Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego do 200-210oC (z włączoną funkcją grill) piekarnika. Piec ok. 15-20 minut (w zależności od grubości filetów).

Rybę z czosnkiem i ziołami podawać np. z ziemniaczkami (puree) i surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Tarta francuska ze szpinakiem i pomidorami
Tarta francuska ze szpinakiem

Tarta francuska ze szpinakiem, fetą, ricottą i pomidorami Proste, ale jakże zachwycające w smaku danie! Tarta francuska ze szpinakiem, z...

Zamknij