Burgery z łososia i szpinaku

Burgery z łososia i szpinakuBurgery z łososia i szpinaku, z dodatkiem kaszy jaglanej

Przepyszne, uwielbiane przez dzieci, burgery z łososia i szpinaku. Robi się je szybko. Burgery z łososia i szpinaku można usmażyć lub też upiec w piekarniku, dzięki czemu będą jeszcze zdrowsze 🙂

Składniki na 6 sztuk:

  • 400 g filetu z łososia
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 150 g szpinaku świeżego
  • 2-3 suszone pomidory (opcjonalnie)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Łososia wymyć, osuszyć, pozbawić skóry i ewentualnych ości. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do pojemnika malaksera (można też zmielić w maszynce do mielenia lub posiekać drobno nożem), zmielić.

Szpinak opłukać, drobno posiekać, włożyć na patelnię i podgrzewać przez około 1 minutę aż zwiędnie i odparuje z niego nadmiar wody. Wystudzić i dodać do łososia.

Do ryby dodać ugotowaną kaszę, posiekane suszone pomidory, pietruszkę, sok z cytryny i przyprawy. Wszystko razem zmiksować do połączenia się składników.

Z masy rybnej lepić kotleciki, lekko spłaszczać ręką. Patelnię grillową lub z nieprzywierającą powłoką posmarować cienko oliwą, rozgrzać i na rozgrzanej układać burgery. Smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony.

Burgery z łososia, szpinaku, kaszy jaglanej   Burgery z łososia i szpinaku i kaszy jaglanej

Burgery z łososia i szpinaku dobrze smakują z ziemniaczkami i ugotowanymi na parze warzywami. Można do nich podać jogurt naturalny skropiony oliwą i sokiem z cytryny.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
masło orzechowe
Masło orzechowe

Domowe masło orzechowe O niebo lepsze niż kupne i przede wszystkim bez zbędnych "ulepszaczy". Nie sądziłam, że jego zrobienie jest...

Zamknij