Pęczak z łososiem i szpinakiem

Pęczak z łososiem i szpinakiemPęczak z łososiem i szpinakiem

Same zdrowe składniki wchodzą w skład tego dania! Pęczak z łososiem i szpinakiem to bogactwo witamin i składników mineralnych. Danie jest proste do przygotowania, a smak mówi sam za siebie 🙂 Pęczak ze szpinakiem i łososiem

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • ok. 150 g łososia
  • 3-4 garście świeżego szpinaku
  • 3 łyżki startego sera parmezan
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Łososia wymyć, osuszyć, oprószyć lekko solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą, owinąć folią aluminiową i upiec w piekarniku w temperaturze ok. 180oC (ok. 15-20 minut w zależności od grubości fileta). Łososia można też usmażyć na patelni: ok. 7-9 minut od strony skóry, później przerzucić na drugą stronę i piec ok. 2-3 minut, po czym ewentualnie znów przerzucić na stronę skóry.

Pęczak opłukać pod bieżącą wodą, wrzucić na lekko osolony wrzątek (ok. 1,5 szklanki wody) i gotować do momentu, aż cały płyn zostanie wchłonięty.

Szpinak dokładnie wymyć, pozbawić grubych końcówek.

Kasza pęczak z łososiem i szpinakiemW głębokiej patelni rozgrzać nieco oliwy z dodatkiem przeciśniętego czosnku (czosnek wcisnąć na zimny tłuszcz). Po chwili, gdy oliwa będzie już gorąca, wrzucić pęczak, wymieszać, dodać łososia wcześniej podzielonego na mniejsze kawałki oraz szpinak. Całość doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać, aby całe danie było podgrzane (uważać, by nie rozwalić za bardzo łososia). Dodać 2 łyżki startego parmezanu i śmietankę kremówkę, wymieszać. Gdy tylko szpinak zwiędnie, danie jest gotowe.

Pęczak z łososiem i szpinakiem wyłożyć na talerze, posypać pozostałym parmezanem, podawać gorący.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
deser bezowy z bitą śmietaną i jagodami
Deser bezowy

Deser bezowy z owocami i bitą śmietaną Deser zasługuje na nazwę deseru pod chmurką :) Świeże owoce, chmurka z bitej...

Zamknij