Kasza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kasza ze szpinakiem i suszonymi pomidoramiKasza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przepyszne i szybkie do zrobienia danie, które można jeść jako samodzielny, lekki, wegetariański posiłek lub podać do pieczonych mięs czy ryb. Kasza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to danie jednogarnkowe. Do dania użyłam kaszy bulgur, ale można też użyć innej, ulubionej kaszy, np. pęczaku, gryczanej niepalonej.

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 szklanki kaszy bulgur
  • ok. 100 g świeżego szpinaku
  • 5-7 suszonych pomidorów z zalewy
  • sól
  • pieprz

Kaszę opłukać pod bieżącą wodą. W rondlu zagotować wodę (niecałą szklankę) i lekko posolić. Na wrzątek wrzucić kaszę i gotować do miękkości (wg przepisu na opakowaniu).

Gdy kasza się ugotuje, a płyn niemal w całości odparuje, wsypać pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz wymyty, osuszony i ewentualnie drobniej posiekany szpinak. Wszystko doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą, wymieszać, a gdy szpinak zwiędnie, danie wyłożyć na talerze.

Kaszę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami można opcjonalnie oprószyć świeżo startym parmezanem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
frytki z piekarnika
Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika Frytki jadł chyba każdy z nas. Niewielu jednak zdaje siebie pewnie sprawę, co się kryje we frytkach...

Zamknij