Tarta francuska ze szpinakiem

Tarta francuska ze szpinakiem i pomidoramiTarta francuska ze szpinakiem, fetą, ricottą i pomidorami

Proste, ale jakże zachwycające w smaku danie! Tarta francuska ze szpinakiem, z serem fetta, ricottą i mozzarellą, z dodatkiem świeżych pomidorów – obłędne połączenie smaków!

Mniej „serową” wersję tarty ze szpinakiem robiłam już wcześniej. Przepis na tartę ze szpinakiem na cieście francuskim polecam również.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 250 g sera ricotta
  • 100 g sera feta
  • 150 g sera mozzarella
  • 1-2 świeże pomidory
  • 7 suszonych pomidorów z zalewy
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kawałek papryczki chilli
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Szpinak dokładnie wymyć, osuszyć, umieścić w garnku, podgrzewać, do momentu aż szpinak zwiędnie i odparuje większa część wody. Przestudzić, odcisnąć nadmiar wody i lekko posiekać.

W misce umieścić ricottę oraz drobno posiekaną fetę i mozzarellę. Dodać posiekany szczypiorek, papryczkę chilli, posiekane suszone pomidory i jajko, a także szpinak. Wszystko razem wymieszać, doprawiając do smaku.

Masę serową wyłożyć na rozłożony płat ciasta francuskiego omijając jego brzegi, wyrównać. Na wierzch położyć pokrojone w plastry pomidory.

Tarta francuska szpinak pomidory   Ciasto francuskie szpinak ser pomidory

Tartę francuską ze szpinakiem wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika (może być z termoobiegiem) i piec ok. 25 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Placki z cukinii
Placki z cukinii

Placki z cukinii Pyszne, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne placki z cukinii. Cukinia jest warzywem niskokalorycznym, więc to kolejny...

Zamknij