Sałatka z kaszy gryczanej i buraków
Sałatka z kaszy gryczanej i buraków
Ostatnio posmakowała mi bardzo sałatka z kaszy gryczanej i suszonych pomidorów, że postanowiłam poszaleć nieco na temat właśnie kaszy. Tym razem zrobiłam sałatkę z kaszy gryczanej i buraków, uważam, że te dwa składniki świetnie do siebie pasują. Sałatka jest zdrowa, smaczna i na pewno niecodzienna.
Kasza, a zwłaszcza gryczana, jest bardzo zdrowa. Zawiera ogromną ilość białka, krzemu i aminokwasów. Z reguły podawana jest na ciepło, do mięs z sosami, ale jak widać, świetnie sprawdza się jako baza sałatek.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 2-3 nieduże buraki
- ok. 150 g sera feta
- garść pestek słonecznika
- garść rukoli
- kilka łyżek oliwy z oliwek
Buraki upiec w piekarniku. Każdy osobno owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku ok. 1 godzinę w temperaturze ok. 200oC. Buraki wystudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Kaszę uprażyć na sypko. Gotować ją w wodzie w stosunku 1 szklanka kaszy = niepełne 2 szklanki osolonej wody. Kaszę wystudzić.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni do zarumienienia.
Kaszę gryczaną wyłożyć na talerze, na nią położyć pokrojone w kostkę buraki oraz pokruszony ser feta. Całość posypać uprażonym słonecznikiem i ozdobić świeżą rukolą.
Sałatkę z kaszy gryczanej i buraków skropić oliwą z oliwek.
Smacznego!