Sałatka z kaszy gryczanej

sałatka z kaszy gryczanejSałatka z kaszy gryczanej i suszonych pomidorów

Miałam ochotę na kaszę. Ale nie taką na ciepło, do obiadu, a na jakąś wariację z wykorzystaniem właśnie kaszy gryczanej. Postanowiłam przygotować sałatkę z tego, co poza kaszą znalazłam w lodówce i co by do siebie pasowało.

Sałatka z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami i fetą to strzał w dziesiątkę. Pyszny smak, a do tego dużo witamin i minerałów.

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 4-6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 plastry sera feta
  • 2 łyżki kaparów
  • 2-3 łyżki ziaren słonecznika
  • oliwa z zalewy z suszonych pomidorów

Kaszę ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody (proporcje: 1 miarka kaszy – 2 miarki wody), po czym jeszcze lekko ciepłą połączyć z oliwą z zalewy z suszonych pomidorów i dokładnie wymieszać ją z tą oliwą. sałatka z kaszy gryczanej i suszonych pomidorów

Pomidory suszone pokroić w paski, ser feta w kostkę.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni do zbrązowienia.

Kaszę gryczaną wyłożyć na talerze (lub do salaterki), na nią ułożyć pokrojone pomidory, ser feta, kapary i całość posypać uprażonym słonecznikiem.

Sałatka z kaszy gryczanej może być podawana z jeszcze lekko ciepłą kaszą lub na zimno. Można wszystkie składniki wymieszać ze sobą, bądź ułożyć wszystko na talerzach, jak w przepisie.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Kotlety rybno-ziemniaczanev
Kotlety rybno-ziemniaczane

Kotlety rybno-ziemniaczane Kupiłam rybę, filety z dorsza. Mój T. na jej widok znów zrobił kwaśną minę... Postanowiłam więc Go mile...

Zamknij