Sałatka z kaszy gryczanej
Sałatka z kaszy gryczanej i suszonych pomidorów
Miałam ochotę na kaszę. Ale nie taką na ciepło, do obiadu, a na jakąś wariację z wykorzystaniem właśnie kaszy gryczanej. Postanowiłam przygotować sałatkę z tego, co poza kaszą znalazłam w lodówce i co by do siebie pasowało.
Sałatka z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami i fetą to strzał w dziesiątkę. Pyszny smak, a do tego dużo witamin i minerałów.
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 4-6 suszonych pomidorów z zalewy
- 2 plastry sera feta
- 2 łyżki kaparów
- 2-3 łyżki ziaren słonecznika
- oliwa z zalewy z suszonych pomidorów
Kaszę ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody (proporcje: 1 miarka kaszy – 2 miarki wody), po czym jeszcze lekko ciepłą połączyć z oliwą z zalewy z suszonych pomidorów i dokładnie wymieszać ją z tą oliwą.
Pomidory suszone pokroić w paski, ser feta w kostkę.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni do zbrązowienia.
Kaszę gryczaną wyłożyć na talerze (lub do salaterki), na nią ułożyć pokrojone pomidory, ser feta, kapary i całość posypać uprażonym słonecznikiem.
Sałatka z kaszy gryczanej może być podawana z jeszcze lekko ciepłą kaszą lub na zimno. Można wszystkie składniki wymieszać ze sobą, bądź ułożyć wszystko na talerzach, jak w przepisie.
Smacznego!