Sałatka z kaszą jaglaną i burakami

sałatka z kaszy jaglanej i burakówSałatka z kaszą jaglaną i burakami

Zdrowa i bardzo smaczna sałatka z kaszą jaglaną i burakami, z dodatkiem chrupiącej rukoli i przepysznym winegretem… Wszystkie składniki tak świetnie do siebie pasują, że nie potrzeba nic więcej dodawać. Ponadto sałatka jest niskokaloryczna, więc osoby na diecie mogą jej zjeść sporą porcję.

Sałatka z kasza jaglaną i burakami świetnie nadaje się do jedzenia od razu po przygotowaniu, jak i po schłodzeniu jej w lodówce – można zrobić ją dzień wcześniej, by zabrać ze sobą do pracy na lunch czy drugie śniadanie.

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 nieduże buraczki
  • 2 spore garście rukoli
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • sól
  • pieprz

Kaszę jaglaną wrzucić na wrzątek (2x tyle wody, co kaszy), lekko posolić i gotować na małym ogniu do wsiąknięcia całej wody (ok. 15 minut).sałatka z kaszą jaglaną i burakami

Buraki upiec w piekarniku (każdy osobno zawinięty w folię aluminiową piec ok. godzinę w temperaturze ok. 200oC). Można w sklepie kupić już gotowe, ugotowane buraki, co jest dużym ułatwieniem i można z tego skorzystać. Miękkie (a najlepiej al dente) buraki pokroić w słupki.

Rukolę dokładnie wymyć, osuszyć.

Przygotować dressing: wymieszać ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszać z dressingiem i rukolą. Dorzucić buraki, wymieszać. Sałatkę z kaszą jaglaną i burakami wyłożyć na talerze, posypać pestkami dyni.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
risotto z grzybami leśnymi
Risotto z grzybami

Risotto z grzybami leśnymi Sezon grzybowy rozpoczęty! W lesie mnóstwo pięknych, pachnących grzybów, które aż się proszą o zerwanie i...

Zamknij