Sałatka z pieczoną dynią, burakami i soczewicą

Sałatka z pieczoną dynią, burakami i soczewicąSałatka z pieczoną dynią, burakami i soczewicą

Przepyszna, jesienna sałatka z pieczoną dynią, burakami, z dodatkiem ugotowanej soczewicy i rukoli. Do tego wyśmienity dressing z pieczonym czosnkiem! Polecam na lekkie kolacje.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 średniej wielkości buraczki
  • 1-1,5 szklanki pokrojonej w kostkę obranej dyni
  • 2 garście rukoli
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • orzechy włoskie/ słonecznik/ pestki dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Pieczona dyniaObraną, pokrojoną w kostkę (ok. 1,5-2 cm) dynię umieścić w żaroodpornym naczyniu. Skropić oliwą, dodać przyprawy, rozmaryn, pokrojony w plastry czosnek, wymieszać. Upiec w piekarniku w temperaturze ok. 200oC przez ok. 20-25 minut do miękkości.

Do dyni można dodać też pokrojone w małą kostkę buraczki i upiec jednocześnie. Można je też upiec osobno, jak w przepisie na krem z pieczonych buraczków. Można użyć gotowych, kupionych w sklepie już ugotowanych buraków.

Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (ok. 7 minut).

Orzechy/pestki podprażyć na suchej patelni 2-3 minuty.

Na talerzach ułożyć wymytą i osuszoną rukolę, dodać soczewicę, buraki i dynię (bez czosnku), posypać pestkami.

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu płynnego lub syropu klonowego
  • 1 ząbek czosnku upieczony z dynią
  • sól
  • pieprz

W słoiczku umieścić wszystkie składniki dressingu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Słoiczek zamknąć i mocno wstrząsnąć, by składniki sosu połączyły się ze sobą.

Dressingiem polać sałatkę z pieczoną dynią, burakami.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
faszerowane ziemniaki
Ziemniaki faszerowane kurczakiem

Zapiekane ziemniaki faszerowane kurczakiem i pieczarkami Wariacji na temat ziemniaków jest bardzo dużo. Warzywo to jest mało doceniane przez młodych...

Zamknij