Sałatka z pieczoną dynią, burakami i soczewicą
Sałatka z pieczoną dynią, burakami i soczewicą
Przepyszna, jesienna sałatka z pieczoną dynią, burakami, z dodatkiem ugotowanej soczewicy i rukoli. Do tego wyśmienity dressing z pieczonym czosnkiem! Polecam na lekkie kolacje.
Składniki na 2 porcje:
- 2 średniej wielkości buraczki
- 1-1,5 szklanki pokrojonej w kostkę obranej dyni
- 2 garście rukoli
- 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
- orzechy włoskie/ słonecznik/ pestki dyni
- 2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Obraną, pokrojoną w kostkę (ok. 1,5-2 cm) dynię umieścić w żaroodpornym naczyniu. Skropić oliwą, dodać przyprawy, rozmaryn, pokrojony w plastry czosnek, wymieszać. Upiec w piekarniku w temperaturze ok. 200oC przez ok. 20-25 minut do miękkości.
Do dyni można dodać też pokrojone w małą kostkę buraczki i upiec jednocześnie. Można je też upiec osobno, jak w przepisie na krem z pieczonych buraczków. Można użyć gotowych, kupionych w sklepie już ugotowanych buraków.
Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (ok. 7 minut).
Orzechy/pestki podprażyć na suchej patelni 2-3 minuty.
Na talerzach ułożyć wymytą i osuszoną rukolę, dodać soczewicę, buraki i dynię (bez czosnku), posypać pestkami.
Składniki na dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu płynnego lub syropu klonowego
- 1 ząbek czosnku upieczony z dynią
- sól
- pieprz
W słoiczku umieścić wszystkie składniki dressingu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Słoiczek zamknąć i mocno wstrząsnąć, by składniki sosu połączyły się ze sobą.
Dressingiem polać sałatkę z pieczoną dynią, burakami.
Smacznego!