Sałatka z soczewicą i dynią

Sałatka z soczewicą i dyniąSałatka z soczewicą, dynią i twarogiem

Czas na kolejne zmiany, wprowadzenie nowego produktu do diety i do bloga – soczewicy. Niezwykle zdrowej, bogatej w białko, potas i kwas foliowy. Sałatka z soczewicą i dynią to pierwsza propozycja dla dbających o zdrowie i ładną sylwetkę. Sałatka składa się z zaledwie trzech składników, ale niezwykle zdrowych i smacznych. Całość z dressingiem świetnie się łączy.

Soczewica to wspaniałe uzupełnienie białka dla wegetarian i osób, które muszą ograniczać ilość zjadanego białka w mięsie.

Składniki:

  • 1/2 szklanki soczewicy (u mnie zielona, ale możecie użyć czerwonej lub czarnej)
  • 100 g twarogu półtłustego (lub sera koziego)
  • kilka kawałków pieczonej dyni

Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą, po czym wrzucić na wrzątek i gotować ok. 25 minut (czerwoną krócej: 15-20 minut), wodę posolić w połowie gotowania. Soczewicę odcedzić, ostudzić.

Dynię upiec (pokrojona na kawałki, piec w piekarniku w 180oC ok. 30 minut – do wbicia widelca – jak w przepisie na puree dyniowe), ostudzić i pokroić w kostkę.

Dynię wymieszać z soczewicą i pokruszonym twarogiem, całość polać dressingiem.

Składniki na dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • sól
  • pieprz

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą bardzo dokładnie, do uzyskania jednolitego sosu. Dressing dodać do sałatki, całość wymieszać, chwilę schłodzić.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
muffinki piernikowe z powidłami
Muffinki piernikowe

Muffinki piernikowe z powidłami Muffinki piernikowe pierwszy raz zrobiłam już w listopadzie. Świąteczne dekoracje w sklepach sprawiły, że miałam ochotę...

Zamknij