Zupa z dynią i soczewicą
Zupa z dynią i soczewicą
Prosta i bardzo zdrowa zupa z dynią i soczewicą. Bogata w wiele witamin, gęsta, sycąca. Wegetariańska. Idealna jesienią!
Składniki:
- 1/2 kg dyni najlepiej odmiany Hokkaido
- 2 nieduże marchewki
- kawałek korzenia selera
- kawałek pora (biała część)
- 1/2 cebuli
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- ok. 1 litra bulionu lub wody
- 3 łyżki oleju kokosowego lub masła lub oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i/lub szczypiorku
- 1 płaska łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/3 łyżeczki imbiru
- sól
- pieprz
Warzywa obrać, wymyć (dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skóry). Cebulę i por posiekać bardzo drobno. Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dynię pozbawić pestek i pokroić w niewielką kosteczkę.
W sporym garnku rozgrzać tłuszcz i poddusić na nim cebulę i por, dodać przyprawy i wszystko razem wymieszać. Po 2 minutach wrzucić starte na tarce warzywa i pokrojoną dynię. Wszystko razem smażyć ok. 5 minut, mieszając co chwila. Całość zalać gorącym bulionem nieco ponad powierzchnię warzyw.
Zupę gotować ok. 8 minut, po czym wsypać czerwoną soczewicę i gotować kolejnych ok. 7 minut do miękkości warzyw i soczewicy.
Zupę z dynią i soczewicą doprawić do smaku, wyłożyć na talerze, posypać posiekaną zieleniną.
Smacznego!