Zupa z dynią i soczewicą

Zupa z dynią i soczewicąZupa z dynią i soczewicą

Prosta i bardzo zdrowa zupa z dynią i soczewicą. Bogata w wiele witamin, gęsta, sycąca. Wegetariańska. Idealna jesienią!

Składniki:

  • 1/2 kg dyni najlepiej odmiany Hokkaido
  • 2 nieduże marchewki
  • kawałek korzenia selera
  • kawałek pora (biała część)
  • 1/2 cebuli
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • ok. 1 litra bulionu lub wody
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub masła lub oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i/lub szczypiorku
  • 1 płaska łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • sól
  • pieprz

Warzywa obrać, wymyć (dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skóry). Cebulę i por posiekać bardzo drobno. Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dynię pozbawić pestek i pokroić w niewielką kosteczkę.

W sporym garnku rozgrzać tłuszcz i poddusić na nim cebulę i por, dodać przyprawy i wszystko razem wymieszać. Po 2 minutach wrzucić starte na tarce warzywa i pokrojoną dynię. Wszystko razem smażyć ok. 5 minut, mieszając co chwila. Całość zalać gorącym bulionem nieco ponad powierzchnię warzyw.Zupa z dynią, soczewicą

Zupę gotować ok. 8 minut, po czym wsypać czerwoną soczewicę i gotować kolejnych ok. 7 minut do miękkości warzyw i soczewicy.

Zupę z dynią i soczewicą doprawić do smaku, wyłożyć na talerze, posypać posiekaną zieleniną.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Czekoladowe babeczki z karmelem
Czekoladowe babeczki z karmelem

Czekoladowe babeczki z karmelem Kruchy czekoladowy spód i delikatny krem karmelowy... Idealne na przyjęcia i dość szybkie w wykonaniu. Najwięcej...

Zamknij