Krem z dyni i marchewki

Krem z dyni i marchewki i cukiniiKrem z dyni i marchewki z dodatkiem cukinii

Przepyszna, rozgrzewająca zupa krem z dyni, marchewki i cukinii. Dodatkiem jest „makaron” z cukinii i marchewki oraz grzanki z domowego chleba smażone na maśle. Krem z dyni i marchewki

Składniki:

  • mała dynia (lub 1/2 średniej)
  • 3-4 marchewki
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • bulion
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz

Dynię obrać, wydrążyć pestki, pokroić ją w kostkę. Cukinię również pokroić w kostkę, obierając ją wcześniej obieraczką julienne (dekoracyjna obieraczka do robienia pasków) i odkładając na bok powstały „makaron”. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Część obrać również obieraczką julienne. Cebulkę posiekać.

W garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać posiekaną cebulkę i przeciśnięty czosnek. Poddusić, nie rumienić. Wrzucić marchewkę, dynię i cukinię oraz przyprawy. Smażyć kilka minut, mieszając.

Całość zalać bulionem (gorącym) jedynie tyle, aby płyn zakrył warzywa. Gotować pod przykryciem ok. 15-20 minut, do miękkości.

Zupę zmiksować na gładki krem.

Makaron z cukinii i marchewki:

Odłożony makaron z warzyw podsmażyć kilka minut na maśle.

Krem z dyni i marchewki wlać do talerzy, ozdobić makaronem z cukinii i marchewki i grzankami, podawać gorący.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
bezy z kremem czekoladowym
Bezy z kremem czekoladowym

Bezy z kremem czekoladowym i truskawkami Beza to doskonały sposób wykorzystania białek, które pozostaną nam z przygotowania innych wypieków. Są...

Zamknij