Babeczki brownies z malinami

muffinki brownies z malinamiBabeczki brownies z malinami

Zamiast tradycyjnego brownie, można się pokusić na odmienną wersję. Babeczki brownies z malinami są przepyszne! Słodkie, z nutą kwasowości. Czekolada i maliny to duet idealny!

Maliny są owocami zawierającymi sporo witamin, mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i wzmacniające organizm. Teraz w sezonie szczególnie je polecam.

Składniki:brownies z malinami

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 140 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czubata szklanka malin (mogą być mrożone)

Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić z masłem w rondlu na niewielkim ogniu. Dodać cukier, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. W drugiej misce przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Masę czekoladową łączyć powoli z mąką, miksując. Pod koniec wbić jajka, zmiksować. Wrzucić maliny i delikatnie wymieszać. Jeśli używacie malin mrożonych, lepiej je lekko rozmrozić przed dodaniem do masy, gdyż może ona za bardzo zgęstnieć pod wpływem zimnej temperatury.

babeczki brownies z malinamiMasę nakładać do foremek na babeczki do wysokości 3/4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (grzanie góra-dół) i piec ok. 20 minut. Brownies z malinami powinny być lekko wilgotne w środku. Można posypać cukrem pudrem lub udekorować mascarpone i malinami.

Brownies z malinami jest przepyszne wyjęte prosto z piekarnika. Ja nie mogłam się oprzeć takiej ciepłej, lekko płynnej jeszcze babeczce 🙂 Po wystudzeniu babeczki stężeją.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Kasza jaglana ze szparagami
Kasza jaglana ze szparagami

Kasza jaglana ze szparagami (jaglanka ze szparagami) O właściwościach kaszy jaglanej pisałam już na blogu nie raz. Tak samo w...

Zamknij