Muffinki z czekoladą i orzechami
Muffinki z czekoladą i orzechami włoskimi
Gdy w sklepach brak świeżych owoców, sezon letni jeszcze daleko, a chęć na coś słodkiego jest, polecam muffinki z czekoladą i orzechami. Muffinki te są puszyste, długo zachowują świeżość i możemy je robić wiosną, latem, zimą i jesienią, gdyż zawsze w sklepie dostępne są wszystkie składniki (ja większość z nich posiadam niemal zawsze w domu).
Orzechy świetnie chrupią z każdym kęsem, a czekolada delikatnie się rozpływa (zwłaszcza przy ciepłych jeszcze muffinkach).
Czekoladę gorzką możecie zamienić na mleczną, jeśli nie przepadacie zbyt za gorzką, a orzechy włoskie można zamienić na orzechy laskowe lub migdały.
Składniki na 12 sztuk:
- 270 g mąki pszennej
- 100 g cukru (może być trzcinowy)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 230 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
- 1/3 szklanki oleju
- 80 g gorzkiej czekolady
- 80 g orzechów włoskich
Czekoladę i orzechy posiekać na mniejsze kawałeczki.
W jednej misce roztrzepać ze sobą: jajka, olej i maślankę.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i cukrem.
Suche składniki przesypać do mokrych i wszystko razem wymieszać, ale nie za długo, jedynie do połączenia się składników. Do całości dodać posiekaną czekoladę i orzechy, wymieszać.
Masę nakładać do papilotek włożonych do foremki na muffinki (powinno wyjść ok. 12 sztuk).
Muffinki z czekoladą i orzechami wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika (góra-dół) i piec ok. 20-25 minut do zarumienienia.
Muffinki z czekoladą i orzechami wystudzić chwilę w foremkach po czym wyjąć je na kratkę i dostudzić.
Nie macie ochoty na czekoladę i orzechy? Polecam też inne muffinki! 🙂
Smacznego!