Muffinki z czekoladą i orzechami

muffinki z czekoladą i orzechamiMuffinki z czekoladą i orzechami włoskimi

Gdy w sklepach brak świeżych owoców, sezon letni jeszcze daleko, a chęć na coś słodkiego jest, polecam muffinki z czekoladą i orzechami. Muffinki te są puszyste, długo zachowują świeżość i możemy je robić wiosną, latem, zimą i jesienią, gdyż zawsze w sklepie dostępne są wszystkie składniki (ja większość z nich posiadam niemal zawsze w domu).

Orzechy świetnie chrupią z każdym kęsem, a czekolada delikatnie się rozpływa (zwłaszcza przy ciepłych jeszcze muffinkach).

Czekoladę gorzką możecie zamienić na mleczną, jeśli nie przepadacie zbyt za gorzką, a orzechy włoskie można zamienić na orzechy laskowe lub migdały.

Składniki na 12 sztuk:

  • 270 g mąki pszennej
  • 100 g cukru (może być trzcinowy)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 230 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 g orzechów włoskich

Czekoladę i orzechy posiekać na mniejsze kawałeczki.ciasto na muffinki z czekoladą

W jednej misce roztrzepać ze sobą: jajka, olej i maślankę.

W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i cukrem.

Suche składniki przesypać do mokrych i wszystko razem wymieszać, ale nie za długo, jedynie do połączenia się składników. Do całości dodać posiekaną czekoladę i orzechy, wymieszać.

Masę nakładać do papilotek włożonych do foremki na muffinki (powinno wyjść ok. 12 sztuk).

Muffinki z czekoladą i orzechami wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika (góra-dół) i piec ok. 20-25 minut do zarumienienia.

muffinki z czekoladą   muffinki z orzechami

Muffinki z czekoladą i orzechami wystudzić chwilę w foremkach po czym wyjąć je na kratkę i dostudzić.

Nie macie ochoty na czekoladę i orzechy? Polecam też inne muffinki! 🙂

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Botwinka
Botwinka

Botwinka Botwinka to ostatnio moja ulubiona zupa :) Co weekend proszę mamę, by mi ją przygotowała, bo według mnie robi...

Zamknij