Krem z marchewki i soczewicy

Krem z marchewki i soczewicyKrem z marchewki i soczewicy

Gęsta, rozgrzewająca, zdrowa zupa krem z marchewki i soczewicy. Idealna zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Składniki:

  • 1/2 kg marchwi
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 1/2 niedużej cebuli
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną drobno cebulkę (nie rumienić). Dodać pokrojone w kostkę marchewki, a po 2 minutach wypłukaną soczewicę. Wszystko razem wymieszać, po czym zalać wrzątkiem tak, aby przykrywał marchew. Gotować ok. 10-13 minut, po czym wlać passatę pomidorową (w sezonie można użyć świeżych pomidorów, które trzeba sparzyć, zdjąć z nich skórę i dodać do zupy pokrojone w kostkę), zagotować, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować jeszcze ok. 3 minut, a następnie zblendować zupę na gładki krem.

Jeśli zupa wyjdzie za gęsta, można dolać więcej wody (bulionu) lub np. mleka.

Krem z marchewki i soczewicy podawać z ugotowanym makaronem, ryżem lub grzankami.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
gniazdka bezowe z bitą śmietaną i kisielem z wina i wiśniami
Gniazdka bezowe

Gniazdka bezowe ze śmietaną, wiśniami i kisielem z wina Ten deser jest po prostu poezją! Nie dość, że gniazdka bezowe...

Zamknij