Zupa pomidorowa z mięsem mielonym

Zupa pomidorowa z mięsem mielonym i soczewicąZupa pomidorowa z mięsem mielonym, soczewicą i batatami

To jest coś konkretnego 🙂 Zupa, którą można się najeść. Nie potrzeba już drugiego dania 🙂 Zupa pomidorowa z mięsem mielonym to sycące danie, a dzięki soczewicy jest bardzo zdrowe.

Składniki na pulpety:

  • 300 g mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz

Wszystkie składniki na pulpety dokładnie ze sobą wymieszać. Najlepiej jest to zrobić dłońmi – wyrobić bardzo dokładnie. Opcjonalnie do pulpetów można dodać 1/2 posiekanej drobno cebulki (ja tym razem to pominęłam). Zwilżonymi dłońmi lepić kulki wielkości moreli.

W dużym garnku zagotować wodę (ok. połowę garnka) i na wrzątek wrzucać pulpety. Przykryć pokrywką i gotować, w międzyczasie przygotowując warzywa.Zupa pomidorowa z mięsem mielonym

Składniki na zupę:

  • 1 średniej wielkości batat
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • mały kawałek selera
  • 350 g passaty pomidorowej (lub pomidory w puszce lub koncentrat pomidorowy)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Warzywa obrać. Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, batata pokroić w niewielką kostkę. Wrzucić do zupy. Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą, wsypać do zupy. Wszystko gotować ok. 10-15 minut do miękkości.

Po tym czasie do zupy wlać passatę pomidorową, dodać przeciśnięty ząbek czosnku oraz przyprawy. Całość pogotować jeszcze 2-3 minuty.

Zupę pomidorową z mięsem mielonym podawać gorącą, opcjonalnie z ulubionym pieczywem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
karpatka
Karpatka

Karpatka Karpatka to dwa blaty ciasta parzonego przełożone masą budyniową. Blaty ciasta po upieczeniu wyglądem przypominają górzysty teren, stąd nazwa...

Zamknij