Pasztet z soczewicy
Pasztet z soczewicy wegetariański
Odkąd pierwszy raz spróbowałam soczewicę, stała się ona produktem, jaki obowiązkowo muszę posiadać w szafce kuchennej. Pasztet z soczewicy postanowiłam przygotować, gdy znudziły mnie wszystkie kupne dodatki do pieczywa, typu nafaszerowane chemią wędliny, sztuczne pasztety mięsne, czy tłuste sery.
Wegetariański pasztet z soczewicy to danie niezwykle zdrowe, a przy tym bardzo smaczne. Danie to mogą spożywać nawet najmłodsi (dzieci już od pierwszego roku życia) – o ile nie damy zbyt dużo soli 😉 Nadaje się zarówno do kanapek, jak i na przyjęcia (pokrojony w grubsze plastry, ułożony obok np. serów, ciemnego pieczywa…).
Pasztet z soczewicy robi się niezwykle szybko i łatwo – wszystkie składniki umieszczamy w jednym garnku, a następnie przelewamy do formy do zapiekania.
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 4 marchewki
- mały kawałek korzenia selera
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- po 1/2 łyżeczki czerwonej papryki ostrej i słodkiej
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Soczewicę i kaszę wypłukać pod bieżącą wodą.
Marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać.
W sporym garnku podgrzać oliwę i poddusić na niej przeciśnięty ząbek czosnku i posiekaną drobno cebulkę. Dodać również kminek i paprykę. Po chwili dodać starte warzywa, całość dusić ok. 2 minut, mieszając. Wsypać soczewicę i kaszę jaglaną, wymieszać i poddusić kolejne 2 minuty, po czym wlać ok. 2 szklanki wrzącej wody (lub bulionu), zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić całość ok. 20-25 minut, aż wchłonięty zostanie niemal cały płyn, a danie wyraźnie zgęstnieje.
Do dania dodać majeranek oraz sól i pieprz i całość zblendować (najlepiej w malakserze).
Jajka roztrzepać i wlać do pozostałych składników, szybko mieszając całość.
Całość wylać do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 23×8 cm po dnie mierząc).
Pasztet z soczewicy wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Pasztet z soczewicy przechowywać w lodówce pod przykryciem.
Smacznego!