Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicyPasztet z soczewicy wegetariański

Odkąd pierwszy raz spróbowałam soczewicę, stała się ona produktem, jaki obowiązkowo muszę posiadać w szafce kuchennej. Pasztet z soczewicy postanowiłam przygotować, gdy znudziły mnie wszystkie kupne dodatki do pieczywa, typu nafaszerowane chemią wędliny, sztuczne pasztety mięsne, czy tłuste sery.

Pasztet z soczewicy wegetariańskiWegetariański pasztet z soczewicy to danie niezwykle zdrowe, a przy tym bardzo smaczne. Danie to mogą spożywać nawet najmłodsi (dzieci już od pierwszego roku życia) – o ile nie damy zbyt dużo soli 😉 Nadaje się zarówno do kanapek, jak i na przyjęcia (pokrojony w grubsze plastry, ułożony obok np. serów, ciemnego pieczywa…).

Pasztet z soczewicy robi się niezwykle szybko i łatwo – wszystkie składniki umieszczamy w jednym garnku, a następnie przelewamy do formy do zapiekania.

Składniki:Pasztet z soczewicy i warzyw

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 4 marchewki
  • mały kawałek korzenia selera
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • po 1/2 łyżeczki czerwonej papryki ostrej i słodkiej
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Soczewicę i kaszę wypłukać pod bieżącą wodą.

Marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać.

W sporym garnku podgrzać oliwę i poddusić na niej przeciśnięty ząbek czosnku i posiekaną drobno cebulkę. Dodać również kminek i paprykę. Po chwili dodać starte warzywa, całość dusić ok. 2 minut, mieszając. Wsypać soczewicę i kaszę jaglaną, wymieszać i poddusić kolejne 2 minuty, po czym wlać ok. 2 szklanki wrzącej wody (lub bulionu), zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić całość ok. 20-25 minut, aż wchłonięty zostanie niemal cały płyn, a danie wyraźnie zgęstnieje.

Do dania dodać majeranek oraz sól i pieprz i całość zblendować (najlepiej w malakserze).

Jajka roztrzepać i wlać do pozostałych składników, szybko mieszając całość.

Całość wylać do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 23×8 cm po dnie mierząc).

Pasztet wegetariański z soczewicy   Wegetariański pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Pasztet z soczewicy przechowywać w lodówce pod przykryciem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Sałatka z bobu i pomidorów
Sałatka z bobu i pomidorów

Sałatka z bobu i pomidorów Coś na szybko, coś na zdrowo - sałatka z bobu i pomidorów, z dodatkiem fety....

Zamknij