Pstrąg pieczony w pomidorach

pstrąg pieczony w pomidorachPstrąg pieczony w pomidorach z porą

Pstrąg to ryba, która ma ogromną ilość kwasów omega-3. Rybę tą polecają dietetycy osobom z problemami układu krążenia. Pstrąg świetnie sprawdza się w wielu odsłonach: grillowany, pieczony, gotowany na parze. Można go przyrządzać w całości lub filety z niego. Ja przyrządziłam tym razem pstrąga pieczonego w pomidorach z dodatkiem pory. Danie wyszło niebanalne, wyborne, smakowite.

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeże zioła (np. bazylia lub tymianek)
  • sól
  • pieprz (i/lub pieprz cytrynowy)

Pstrągi (pozbawione środków) dokładnie wymyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć je solą i pieprzem (cytrynowym) na zewnątrz oraz wewnątrz, wetrzeć przyprawy w rybę.

W rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić na nią drobno posiekane ok. 5 cm kawałek pora oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Chwilę poddusić i zalać pomidorami z puszki. Gotować całość ok. 15 minut do zredukowania sosu pomidorowego. Przyprawić do smaku solą (ok. pół łyżeczki), pieprzem i, w razie potrzeby (gdy pomidory są kwaśne), odrobiną cukru.

Pozostałą część pora (jasną część) pokroić w krążki (ok. 0,5 cm). Naczynie żaroodporne wysmarować lekko oliwą, ułożyć na dno krążki pora, a na pora – pstrąga. Do środka pstrągów włożyć po ok. 2 łyżki sosu pomidorowego, pozostałym sosem zalać rybę.

pstrąg z porą   pstrąg w pomidorach

Całość zakryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i zapiekać ok. 15-20 minut.

Pstrąga pieczonego w pomidorach podawać np. z ziemniakami, frytkami lub ulubioną kaszą.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
bezy z kremem czekoladowym
Bezy z kremem czekoladowym

Bezy z kremem czekoladowym i truskawkami Beza to doskonały sposób wykorzystania białek, które pozostaną nam z przygotowania innych wypieków. Są...

Zamknij