Dorsz w pomidorach z soczewicą

Dorsz w pomidorach z soczewicąDorsz w pomidorach z soczewicą

Przepyszny pomysł na zdrowy obiad. Dorsz w pomidorach z dodatkiem soczewicy to bardzo proste, jednogarnkowe danie. Robi się je ekspresowo!

Składniki:

  • ok. 300 g filetów z dorsza
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 marchew
  • 1/4 szklanki soczewicy czerwonej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula dymka
  • kilka listków natki pietruszki lub koperku
  • sól
  • pieprz

Dorsza wymyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z ości i skóry. Pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem.

W szerokim garnku rozgrzać oliwę i dodać posiekaną drobno cebulkę, chwilę poddusić, po czym wsypać soczewicę oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Wszystko smażyć ok. 2 minut, następnie zalać wodą (ok. 1/4 szklanki) i dusić  ok. 10 minut. Wlać pomidory z puszki i doprawić solą i pieprzem. Do sosu włożyć delikatnie filety z dorsza i gotować ok. 7-8 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperku.

Dorsz w pomidorach świetnie smakuje z kaszą, np. jaglaną, gryczaną. Można go też podać na puree ziemniaczanym.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
pasta z tuńczyka z jajkiem
Pasta z tuńczyka z jajkiem

Pasta z tuńczyka z jajkiem Bardzo smaczna pasta z tuńczyka z jajkiem i ogórkiem konserwowym. Świetna na lekką kolację czy...

Zamknij