Dorsz w pomidorach z soczewicą
Dorsz w pomidorach z soczewicą
Przepyszny pomysł na zdrowy obiad. Dorsz w pomidorach z dodatkiem soczewicy to bardzo proste, jednogarnkowe danie. Robi się je ekspresowo!
Składniki:
- ok. 300 g filetów z dorsza
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 marchew
- 1/4 szklanki soczewicy czerwonej
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula dymka
- kilka listków natki pietruszki lub koperku
- sól
- pieprz
Dorsza wymyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z ości i skóry. Pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem.
W szerokim garnku rozgrzać oliwę i dodać posiekaną drobno cebulkę, chwilę poddusić, po czym wsypać soczewicę oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Wszystko smażyć ok. 2 minut, następnie zalać wodą (ok. 1/4 szklanki) i dusić ok. 10 minut. Wlać pomidory z puszki i doprawić solą i pieprzem. Do sosu włożyć delikatnie filety z dorsza i gotować ok. 7-8 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperku.
Dorsz w pomidorach świetnie smakuje z kaszą, np. jaglaną, gryczaną. Można go też podać na puree ziemniaczanym.
Smacznego!