Śledzie z suszonymi pomidorami i chilli

Śledzie z suszonymi pomidorami, cebulką, chilliŚledzie z suszonymi pomidorami, musztardą francuską i chilli

To jest mój ostatni typ numer jeden jeśli chodzi o śledzie! Śledzie z suszonymi pomidorami, z dodatkiem chilli i musztardy francuskiej robią furorę! Dość słone, wystarczająco pikantne, intensywne w smaku. Świetnie sprawdzą się na imprezach, bo poza smakiem, bardzo ciekawie wyglądają.Śledzie z suszonymi pomidorami, cebulką i chilli

Składniki:

  • 5 filetów śledziowych z zalewy
  • ok. 7 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 nieduża cebulka
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1/2 papryczki chilli
  • pieprz
  • olej lniany lub rzepakowy

Śledzie wyjąć z zalewy, opłukać pod zimną bieżącą wodą, zalać je czystą zimną wodą i moczyć ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie filety wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki ok. 1,5-2 cm.

Cebulę posiekać w piórka. Pomidory pokroić w paseczki. Chilli drobno posiekać.

Do pokrojonych śledzi dodać musztardę, posiekaną chilli i świeżo zmielony pieprz, wymieszać. Dodać cebulę oraz suszone pomidory z zalewy, zalać olejem i wszystko razem wymieszać delikatnie.

Śledzie z suszonymi pomidorami przełożyć do słoiczka, zakręcić i odstawić do lodówki na minimum kilka godzin, aby smaki się przegryzły.

Przechowywać zamknięte w słoiczku w lodówce przez kilka dni. Opcjonalnie przed podaniem można je posypać posiekaną natką pietruszki dla kontrastu kolorów.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
krem angielski
Krem angielski

Krem angielski Krem angielski, nazywany custard, to delikatny, kremowy i mocno waniliowy sos na bazie żółtek i mleka (z dodatkiem...

Zamknij