Makaron z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami

Makaron z szynką parmeńską i suszonymi pomidoramiMakaron z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i rukolą

Takie obiady uwielbiam! Nie dość, że szybkie w przygotowaniu, to tak smaczne, że cała rodzinka zjada ze smakiem 🙂

Prosty przepis na nieco wykwintny i bardzo smaczny obiad. Makaron z szynką parmeńską, z dodatkiem suszonych pomidorów, rukolą i orzechami włoskimi na pewno Wam posmakuje!

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 160 g makaronu (u mnie tagliatelle)
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 garście rukoli
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki startego sera parmezan
  • pieprz

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Szynkę parmeńską i suszone pomidory pokroić w paseczki. Rukolę wypłukać i osuszyć.

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę z zalewy suszonych pomidorów, dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek i szynkę parmeńską. Smażyć ok. 2 minut do zarumienienia się szynki, po czym dodać pokrojone suszone pomidory, orzechy i świeżo mielony pieprz, smażyć kolejną minutę.

Makaron odlać (zostawiając trochę wody) i od razu wrzucić na patelnię, wlewając też ok. 1/5 szklanki wody z gotującego się makaronu. Dodać rukolę, wymieszać. Gdy rukola zacznie więdnąć, danie wykładać na talerze.

Makaron z szynką parmeńską posypać startym parmezanem, podawać od razu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Biscotti z żurawiną i migdałami
Biscotti z żurawiną i migdałami

Biscotti z żurawiną i migdałami Tym razem alternatywna wersja do prezentowanych wcześniej cantucci. Z dodatkiem żurawiny, migdałów i z nutą...

Zamknij