Placki z twarogu

Racuchy z twaroguPlacki z twarogu – Syrniki

Syrniki to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej i kuchni ukraińskiej. Syrniki to smażone placki z twarogu, mąki i jajek. Placki z twarogu podawać można na słodko, jak i na słono. W słodkiej wersji wykorzystuje się rodzynki, miód, kawałki jabłek, gruszek, dżem. Przyznam, że nie wyobrażam sobie jednak tego dania na słono, choć w niektórych miejscach na Wschodzie tak się je podaje.placki z twarogiem

Placki z twarogu są szybkie do przygotowania (szybsze niż racuchy drożdżowe), a dzięki zawartości białego twarogu są zdrowsze, niż zwykłe placki z jabłkami. Dzięki ubitej w nich pianie są puszyste i delikatne.

Z poniższego przepisu wychodzi ok. 8 sztuk średniej wielkości placków z twarogu. Można dodać więcej mąki (wtedy ciasto będzie gęstsze, więc można z niego zrobić rulon jak na pierogi leniwe ale nieco grubszy i kroić), ale według mnie im mniej, tym placki z twarogu są smaczniejsze.

Składniki:

  • 250 g twarogu (u mnie półtłusty)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru (może być cukier puder)
  • 1/3 szklanki mąki
  • cukier waniliowy (opcjonalnie)
  • cynamon (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Do miski wrzucić kostkę twarogu, rozdrobnić go widelcem. Dodać żółtka, cukier i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać je do twarogu, delikatnie wymieszać całość. Jeśli zdecydujecie się nieco poeksperymentować, można dodać do środka pokrojone na kawałeczki jabłko, gruszkę lub namoczone wcześniej i odcedzone rodzynki.

Na rozgrzaną patelnię wlać olej i łyżką wykładać ciasto na placki (można sobie pomagać drugą łyżką), lekko je spłaszczając, by uzyskały pożądany kształt. Lekko zmniejszyć moc grzania. Smażyć z jednej i drugiej strony po kilka minut do zarumienienia się ich. Na drugą stronę przekładać je bardzo delikatnie np. używając dwóch widelców (jednym podważyć, drugim przytrzymać).

placki z twarogu   placuszki z twarogu

Placki z twarogu po usmażeniu układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.

Placki z twarogu podawać posypane cukrem pudrem, z kleksem śmietany lub z ulubioną konfiturą. Najlepsze są jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
rukola z łososiem
Sałatka z rukolą i łososiem wędzonym

Sałatka z rukolą i łososiem wędzonym, z dressingiem koperkowym Wyrazista rukola, delikatny łosoś i aromatyczny dressing. To połączenie smaków jest...

Zamknij