Sernik z jagodami

Sernik z jagodamiSernik z jagodami

Przepyszny, mocno pachnący lasem, intensywny w smaku sernik z jagodami. Przygotowany na spodzie z ciastek owsianych, dzięki czemu robi się go bardzo szybko.

Składniki na spód:

  • 150 g ciastek owsianych
  • 50 g masła

Ciastka rozdrobnić w malakserze na proszek (można w tym celu użyć tłuczka).

Masło roztopić w rondlu, dodać do niego pokruszone ciasta. Wymieszać do połączenia się składników.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wylać przygotowany spód. Wyrównać i schłodzić w lodówce.

Składniki na sernik:

  • 1 kg sera twarogowego (można połączyć ser twarogowy z mascarpone lub ricottą)
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 1 budyń np. waniliowy lub śmietankowy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować krótko. Nie miksować długo, aby nie napowietrzyć sernika. Wylać na przygotowany wcześniej spód.

Ponadto:

  • ok. 350 g jagód

Sernik z jagodami pieczonyJagody dokładnie wymyć i odsączyć z wody. Ok. 200 g jagód wyłożyć na sernik.

Sernik z jagodami wstawić do nagrzanego do 160oC (góra-dół) piekarnika, po czym od razu zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec ok. 60-70 minut, aż wierzch sernika będzie ścięty.

Sernik z jagodami wystudzić, schłodzić w lodówce (najlepiej przez kilka godzin). Pozostałe jagody wyłożyć na wierzch sernika przed podaniem. Opcjonalnie udekorować świeżą miętą lub oprószyć cukrem pudrem.

Sernik z jagodami przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Kasza z dynią i kurczakiem
Kasza z dynią i kurczakiem

Kasza z dynią i kurczakiem No cóż... tak uwielbiam kaszę, że łączę ją ze wszystkim, z czym tylko się da...

Zamknij