Zawijane tortille

Zawijane tortilleZawijane tortille z łososiem lub szynką

Zawijane tortille to idealna przekąska na wszelkiego rodzaju imprezki, przyjęcia. Niemal każdy skusi się na kawek tortilli z pysznym sosem. Można je robić na wiele sposobów, komponując ze sobą różne składniki. Dość często je robię, zwłaszcza, gdy z moim T. pifkujemy i oglądamy mecze piłki siatkowej. Wtedy robię jeden rodzaj dla Niego (nie przepada za łososiem), jeden dla siebie.

Składniki:

  • gotowe placki tortilli lub robione samodzielnie
  • kilka liści sałaty
  • kilka plastrów szynki np. gotowanej lub konserwowej
  • kilka plastrów sera żółtego
  • kilka plastrów łososia wędzonego
  • serek twarogowy do kanapek (może być też np. topiony)
  • koperek
  • kilka kropel soku z cytryny
  • świeży ogórek (opcjonalnie)
  • papryka (opcjonalnie)

Każdy placek tortilli posmarować serkiem. Położyć na niego liść sałaty (zostawiając z jednej strony puste miejsce), a na nią plaster sera i szynki. Można dodać też cienko pokrojonego ogórka lub paprykę. Zwinąć od strony, gdzie „farsz” jest bliżej w ciasny rulon.

W wersji z łososiem na sałacie położyć plastry łososia, skropić cytryną, posypać posiekanym koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Zwinąć.

tortille z łososiemZawijane tortille przekroić: z jednej strony kroimy pod skosem, z drugiej na wprost (aby można było ustawić je).

Podawać z sosem np. czosnkowym (u mnie jest on nieodłącznym elementem).

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pęczotto z kurczakiem, cukinią i fasolką
Pęczotto z kurczakiem, cukinią i fasolką

Pęczotto z kurczakiem, cukinią i fasolką szparagową Pomysł pojawił się znienacka. Miałam kurczaka i nieco warzyw. Nie miałam ochoty na...

Zamknij