Krem z pieczonych buraków

krem z burakówZupa krem z buraków

Pasję do buraków zaszczepili we mnie rodzice. Często przygotowywali mi koktajle z buraków lub surówki na zimno lub buraczki na ciepło do obiadu. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, jak wspaniałe mają właściwości! Buraki to nie tylko źródło bardzo wielu witamin i minerałów, ale również oczyszczają organizm i są bardzo dobrym źródłem energii. Przyspieszają one przemianę materii i są szczególnie polecane dla osób na diecie lub dla kobiet w ciąży, z uwagi na bogate źródło kwasu foliowego 🙂

Co więcej – w starożytności Rzymianie używali buraków jako afrodyzjaka! Dlatego też w moim wydaniu dzisiaj krem z buraków w romantycznej odsłonie 🙂

Składniki:

  • 800 g buraków (najlepsze będą niewielkie, podłużne)
  • 1 jabłko (lekko kwaśne)
  • pół niewielkiej cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1-1,5 litra bulionu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

Ponadto:pieczone buraki

  • kilka łyżek śmietany (lub jogurtu naturalnego)
  • płatki migdałów (opcjonalnie)
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Buraki wymyć, osuszyć i owinąć dokładnie folią spożywcza (każdy oddzielnie). Wyłożyć na blaszce i piec w temperaturze ok. 180-200oC przez 1-1,5 godziny. Po wystygnięciu obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

W garnuszku roztopić masło i zeszklić na nim posiekaną cebulkę i przeciśnięty czosnek. Dodać pokrojone buraki oraz obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko. Chwilkę przesmażyć, po czym zalać bulionem i gotować ok. 10 minut na wolnym ogniu. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem, dodać sok z cytryny oraz przyprawy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać większą ilość bulionu aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Krem z buraków podawać z kleksem śmietany i opcjonalnie dodatkami (ziołami, migdałami).

krem z pieczonych buraków

Smacznego!

Przeczytaj inne:
sałatka z arbuza i fety
Sałatka z arbuzem

Sałatka z arbuzem i fetą Połączenie wydawało mi się dość kontrowersyjne i niepasujące do siebie. Myliłam się. Soczysty i słodki...

Zamknij