Sałatka z kaszy gryczanej, makreli i rukoli

Sałatka z kaszy gryczanej, makreli i rukoliSałatka z kaszy gryczanej, makreli i rukoli

Porcja zdrowia o każdej porze dnia! Sałatka z kaszy gryczanej, makreli i rukoli to propozycja dla ceniących sobie dobry smak i dużo witamin w jednym daniu 🙂 Sałatka świetnie nadaje się na drugie śniadanie, na lunch do pracy czy na kolację.

Składniki:

  • 1 makrela wędzona średniej wielkości
  • 2/3 szklanki kaszy gryczanej
  • 2 garście świeżej rukoli
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1/2 cebulki
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz

Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą na sitku i wsypać na lekko osolony wrzątek (ok. 1 i 1/4 szklanki wody). Gotować do miękkości na wolnym ogniu, aż wchłonięta zostanie cała woda.

Makrelę pozbawić skóry i ości, lekko rozdrobnić widelcem.

Cebulę posiekać bardzo drobno.

Ogórki pokroić w niewielką kosteczkę.

Przestudzoną kaszę wymieszać z cebulą i ogórkiem. Dodać makrelę wędzoną, całość wymieszać. Na koniec dodać rukolę (można ją z grubsza lekko posiekać) i oliwę, dodać świeżo mielony pieprz. Całość delikatnie wymieszać.

Sałatkę z kaszy gryczanej, makreli i rukoli schłodzić w lodówce przed podaniem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
leczo z cukinią i kiełbasą
Leczo

Leczo z cukinii Najlepsza potrawa na lato!!! Leczo mogę jeść nie tylko miskami, ale i garnkami! Uwielbiam te lekko chrupiące...

Zamknij