Ryba po japońsku

ryba po japońsku najlepszaRyba po japońsku

Genialny przepis na wyśmienitą rybę po japońsku! Dostałam go od swojej cioci, która już teraz nie pamięta, że kiedyś taką robiła 😉 Jak dla mnie to strzał w dziesiątkę. Rybę po japońsku jada nawet mój mąż, który nie lubi ani ryb, ani papryki, ani cebuli 😉 Ciągle zastanawia mnie więc, czemu ta ryba po japońsku aż tak Mu smakuje… 😉najlepsza ryba po japońsku

Składniki:

  • 1 kg filetów ryby (np. sola, mintaj)
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • pieprz
  • olej do smażenia (np. rzepakowy)

Rybę wymyć, dobrze osuszyć, pokroić na kawałki wielkości 5-10 cm, oprószyć je solą i pieprzem, odstawić na kilkanaście minut do lodówki.

Mąkę, wodę, jajko zmiksować tak, jakbyśmy robili ciasto naleśnikowe. W tak przygotowanym cieście obtaczać kawałki ryby i smażyć je na oleju. Po usmażeniu każdy kawałek układać na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Składniki na farsz:

  • 3 cebule
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 słoik papryki konserwowej

Wszystkie warzywa pokroić w kosteczkę. Wymieszać.ryba po japońsku

Na dno płaskiego naczynia (np. naczynie żaroodporne – takie, w którym od razu będziemy podawać rybę po japońsku) układać na przemian (jak w przypadku lasagne) farsz i rybę, zaczynając od farszu i na nim kończąc-nim należy przykryć wierzchnią warstwę.

Składniki na zalewę:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 mały koncentrat pomidorowy (ok. 100 g)
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • ok. 1/2-1 łyżeczki soli

Wszystkie składniki umieścić w rondlu, zagotować, aż wszystko się dobrze rozpuści i połączy. Gorącą zalewą zalać rybę po japońsku.

Ryba po japońsku musi się schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
Zupa kapuśniak
Kapuśniak

Kapuśniak Bomba witaminowa - kapusta kiszona. A zupa kapuśniak... tą jadł chyba każdy z Was ;) Dobry kapuśniak musi być...

Zamknij