Makaron z sosem grzybowym
Makaron z sosem grzybowym
Jesienią, po grzybobraniu, zaraz obok risotto z grzybami, to obowiązkowe danie w moim menu 🙂 Najlepiej smakuje ze świeżych grzybów i takie też tutaj prezentuję. Do wykonania tego dania można również użyć grzybów suszonych (wcześniej namoczyć je w ciepłej wodzie) ale póki sezon grzybowy w pełni, polecam wycieczkę na godzinkę, dwie do lasu w celu uzbierania świeżych podgrzybków lub prawdziwków. Wyżerka z takimi grzybami to niebo w gębie!
Sos grzybowy świetnie smakuje z makaronem, ja tym razem wybrałam tagliatelle, ale możecie użyć innego (jakiego lubicie).
- ok. 180 g makaronu
- szklanka ugotowanych grzybów
- 0,5 szklanki śmietany kremówki
- 2-3 łyżki śmietany (12% lub 18%)
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Grzyby wcześniej oczyścić i obgotować według wskazówek podanych przy risotto. Po obgotowaniu grzyby wrzucić na patelnię, wlać nieco wody lub bulionu i gotować na małym ogniu kilka minut. Gdy woda odparuje, wlać śmietankę kremówkę i śmietanę i gotować kolejnych kilka minut. Sos powinien być dość gęsty więc w razie potrzeby dodać więcej śmietany. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i przerzucić do sosu grzybowego. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Makaron z sosem grzybowym ułożyć na talerze, posypać świeżą natką pietruszki. Podawać gorący.
Smacznego!