Makaron z sosem grzybowym

makaron-z-grzybamiMakaron z sosem grzybowym

Jesienią, po grzybobraniu, zaraz obok risotto z grzybami, to obowiązkowe danie w moim menu 🙂 Najlepiej smakuje ze świeżych grzybów i takie też tutaj prezentuję. Do wykonania tego dania można również użyć grzybów suszonych (wcześniej namoczyć je w ciepłej wodzie) ale póki sezon grzybowy w pełni, polecam wycieczkę na godzinkę, dwie do lasu w celu uzbierania świeżych podgrzybków lub prawdziwków. Wyżerka z takimi grzybami to niebo w gębie!

Sos grzybowy świetnie smakuje z makaronem, ja tym razem wybrałam tagliatelle, ale możecie użyć innego (jakiego lubicie).

Składniki na 2 porcje:grzybki

  • ok. 180 g makaronu
  • szklanka ugotowanych grzybów
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki śmietany (12% lub 18%)
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Grzyby wcześniej oczyścić i obgotować według wskazówek podanych przy risotto. Po obgotowaniu grzyby wrzucić na patelnię, wlać nieco wody lub bulionu i gotować na małym ogniu kilka minut. Gdy woda odparuje, wlać śmietankę kremówkę i śmietanę i gotować kolejnych kilka minut. makaron z sosem grzybowymSos powinien być dość gęsty więc w razie potrzeby dodać więcej śmietany. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i przerzucić do sosu grzybowego. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Makaron z sosem grzybowym ułożyć na talerze, posypać świeżą natką pietruszki. Podawać gorący.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
sałata rzymska z fetą i oliwkami
Sałata rzymska z sosem jogurtowym

Sałata rzymska z sosem jogurtowym (musztardowym) z fetą i oliwkami Szybka i bardzo prosta sałatka z sałaty rzymskiej z sosem...

Zamknij