Makaron z pomidorami

spaghetti z pomidoramiMakaron z pomidorami, bazylią i parmezanem

Jeden z łatwiejszych, ale i zarazem smaczniejszych makaronów! Banalnie prosty przepis, a smak wspaniały. To wegetariańska wersja makaronu z sosem bolońskim lub makaronu z tuńczykiem i pomidorami.

Składniki na 2 porcje:

  • 180 g makaronu (u mnie spaghetti)
  • 1 puszka pomidorów (w sezonie zdecydowanie polecam świeże)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia (ok. 10 listków)
  • 4 łyżki startego sera parmezan
  • sól
  • pieprz

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy.

W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić na nią przeciśnięty czosnek. Chwilę razem dusić (na lekkim ogniu), nie doprowadzić do zarumienienia się czosnku. Wlać pomidory (z puszki – wlać bezpośrednio, świeże – wcześniej naciąć skórkę na krzyż, sparzyć, zdjąć z nich skórę, pokroić w kostkę i dopiero wrzucić do garnka). Całość gotować do odparowania nadmiaru płynu. Sos pomidorowy powinien być dość gęsty, by móc dobrze otoczyć makaron.

Pod koniec gotowania przyprawić do smaku solą (ok. pół łyżeczki) i świeżo zmielonym pieprzem.makaron z pomidorami

Odcedzony makaron (be przepłukiwania go wodą!) wrzucić od razu do sosu, całość dokładnie wymieszać. Do sosu pomidorowego dodać 3/4 parmezanu oraz posiekaną bazylię i całość wymieszać, połączyć ze sobą.

Makaron z pomidorami wykładać na głębokie talerze, posypać pozostałym parmezanem, udekorować bazylią.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem i fetą w sosie śmietanowym Obiad, który się robi w mgnieniu oka. Najdłużej trwa ugotowanie makaronu ;)...

Zamknij