Makaron z tuńczykiem i pomidorami

makaron z tuńczykiem i pomidoramiMakaron z tuńczykiem i pomidorami

Kolejny pomysł na szybki obiad. Makaron z tuńczykiem i pomidorami robi się tak długo, jak długo gotuje się makaron. Danie nie wymaga pracy, ale efekt jest zachwycający. Ja osobiście uwielbiam wszelkie sosy na bazie pomidorów, a tutaj dodatek ryby sprawia, że makaron jest delikatny, a zarazem intensywny w smaku. Makaron z tuńczykiem można również zrobić bez dodatku pomidorów, zastępując je innymi składnikami.

W innych miejscach są przepisy na makaron z samymi pomidorami, z mięsem mielonym, z kiełbasą. Poniższy przepis jest dla tych, którzy kochają ryby, w tym tuńczyka.

Składniki na 2 porcje:

  • 180 g makaronu (penne, farfalle, tagliatelle)
  • 1 puszka pomidorów (lub ze 4-5 świeżych, najlepsze są podłużne)
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • chilli (opcjonalnie)
  • ulubione zioła, np. bazylia, oregano
  • sól
  • pieprz

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, ale nie przelewać go zimną wodą.

W rondlu lub głębokiej patelni podgrzać odrobinę oleju i poddusić na nim posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty czosnek. Wlać pomidory z puszki i zredukować sos. sos pomidorowyGdy pomidory osiągną konsystencję gęstego sosu, dodać odlanego z sosu tuńczyka. Starać się nie rozwarstwić go za bardzo, gdyż lepiej smakuje, gdy jest w kawałkach (można go dodać nawet na samym końcu, po wymieszaniu makaronu z sosem). Sos pomidorowy przyprawić solą i pieprzem, a dla lubiących ostre dania – również chilli. Dodać zioła. Do sosu dorzucić odcedzony makaron i wszystko dokładnie wymieszać, aby makaron pokrył się sosem.

Makaron z pomidorami i tuńczykiem podawać gorący; można posypać go ulubionym serem (np. pecorino, parmezan).

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Czekoladowa Pavlova
Beza czekoladowa

Beza czekoladowa czyli Czekoladowa Pavlova Co zrobić, gdy z innych wypieków zostaną białka? Zdecydowanie bezę! Zamiast tradycyjnej Bezy Pavlovej można...

Zamknij