Makaron z bakłażanem i pomidorami

Makaron z bakłażanem i pomidoramiMakaron z bakłażanem i pomidorami

Makaron z bakłażanem i pomidorami (Pasta alla Norma) to słynne sycylijskie danie, łatwe do przygotowania, mało pracochłonne.

Składniki:

  • 160 g ulubionego makaronu (np. penne)
  • 1/2 bakłażana
  • 1 puszka pomidorów
  • kilka listków świeżej bazylii
  • kawałek sera np. parmezan (w tradycyjnym przepisie – ricotta)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Bakłażana pokroić w plastry, a następnie te plastry w paski lub kostkę. Obsypać solą i odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie opłukać je pod wodą i dokładnie osuszyć.

W międzyczasie ugotować al dente makaron w osolonej wodzie. Wody nie wylewać, gdyż przyda się nam do przygotowania sosu.

W głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, poddusić na niej przeciśnięty czosnek, po czym dodać bakłażany. Całość dusić ok. 5 minut w razie konieczności dolewając nieco wody z gotującego się makaronu. Gdy bakłażan zmięknie, dodać pomidory z puszki i dusić do odparowania nadmiaru płynu.

Do sosu pomidorowego dodać odcedzony makaron, całość wymieszać, dodać świeże zioła i ser.

Makaron z bakłażanem i pomidorami podawać gorący.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym
Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym Polędwica wieprzowa to najlepsza część tuszy wieprzowej. Jest soczysta, krucha i delikatna w smaku. Jest...

Zamknij